Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Proces s Mladičom pokračoval výpoveďami svedkov obžaloby

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) obnovil 9. júla 2012 proces s bývalým bosnianskosrbským generálom Ratkom Mladičom, ktorý pokračoval výpoveďami prvých svedkov obžaloby. Mladič je obžalovaný z vojnových zločinov a genocídy v súvislosti s obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou počas bosnianskej vojny z rokov 1992-95. Foto: TASR/AP

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) obnovil dnes proces s bývalým bosnianskosrbským generálom Ratkom Mladičom, ktorý pokračoval výpoveďami prvých svedkov obžaloby.

9. júla (TASR) - Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) obnovil dnes proces s bývalým bosnianskosrbským generálom Ratkom Mladičom, ktorý pokračoval výpoveďami prvých svedkov obžaloby.

Mladič (70) je obžalovaný z vojnových zločinov a genocídy v súvislosti s obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou počas bosnianskej vojny z rokov 1992-95. Vtedajší hlavný veliteľ bosnianskosrbských síl, ktorého v máji 2011 po 16 rokoch na úteku zadržali v Srbsku, vinu popiera.

Jeden zo svedkov vypovedal, že násilnosti, ktoré vypukli počas občianskej vojny, zasiahli Moslimov v regióne nečakane. Moslimovia, Srbi a Chorváti žili do roku 1992 spolu harmonicky, uviedol Elvedin Pašič. Ako vtedy 14-ročný chlapec chodil do školy spolu s miestnymi Srbmi, športoval s nimi i trávil s nimi prázdniny.

"Potom nás napadli vlastní susedia," povedal Pašič s tým, že jeho dedina Hrvačani severozápadne od Sarajeva sa stala terčom srbského delostrelectva. "Všetko sa triaslo a my sme si chránili hlavy zo strachu, že by nás jedna zo striel mohla zasiahnuť," uviedol dnes 34-ročný muž, ktorý súdu opísal útek i neskorší návrat do zničenej dediny.

Obhajoba dnes požiadala o odročenie procesu o šesť mesiacov s argumentom, že prokuratúra môže po nedávnej zmene predpisov sudcami predkladať výrazne viac dôkazov než mala dovolené doposiaľ. Podľa obhajcov to ohrozuje bezúhonnosť súdu a hrozí justičný omyl. Súd rozhodol, že prokuratúra môže na žiadosť reagovať v utorok, a umožnil prvému svedkovi vypovedať.

Prokuratúra ICTY oznámila, že na procese v Mladičom chce predvolať 400 svedkov.

Proces sa začal 16. mája, súd ho však krátko nato prerušil po priznaní prokurátorov, že neposkytla obhajobe tisíce strán dôkazového materiálu, údajne v dôsledku administratívneho omylu.

Mladičovi v prípade uznania vinným hrozí maximálny trest doživotia.