Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Protestujúci taxikári v ČR sa pohádali medzi sebou

Sídlo spoločnosti Uber v San Franciscu. Foto: TASR/AP

Taxikárom sa nepáči, že mnoho vodičov spoločností Uber a Taxify nedodržiava platný zákon, keď okrem iného nevyužívajú taxametre, nevlastnia potrebné taxikárske licencie a nerobia skúšky z miestopisu.

Praha 14. februára (TASR) - Niekoľko desiatok českých taxikárov sa v stredu popoludní znovu zišlo na pražskom Strahove. Spoločne uvítali kroky predsedu vlády v demisii Andreja Babiša, ktorý vyzval kritizované spoločnosti Uber, Taxify a ďalšie na dodržiavanie zákonov, a rozhodli sa počkať na ďalšie kroky vlády. Proti zámeru upustiť od protestov však veľmi ostro vystúpil šéf Združenia českých taxikárov David Bednář, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Taxikári sa tradične stretli pred začiatkom svojich protestov o 13.00 h na Strahove. Spoločne si potom vypočuli záznam z tlačovej konferencie premiéra Babiša, ktorý vyzval prepravné spoločnosti typu Uber a Taxify, aby dodržiavali zákony. Babiš zástupkyni taxikárov Karolíne Venclovej taktiež prisľúbil, že sa bude celou vecou urýchlene zaoberať poslanci.

Venclová následne na Strahove uviedla, že nevidí dôvod na ďalšie protesty a navrhuje počkať na ďalší postup vlády a Poslaneckej snemovne. Prevažná väčšina taxikárov s ňou súhlasila. Niekoľko však proti hovorkyni protestu vystúpilo s tým, že chcú, aby vláda zastavila všetko podnikanie zmienených spoločností. Medzi taxikármi následne došlo k niekoľkým slovným potýčkam.

Taxikári od ďalších protestov nakoniec upustili s tým, že budú celú situáciu dôkladne sledovať a počkajú na ďalší postup Poslaneckej snemovne.

Taxikárom sa nepáči, že mnoho vodičov spoločností Uber a Taxify nedodržiava platný zákon, keď okrem iného nevyužívajú taxametre, nevlastnia potrebné taxikárske licencie a nerobia skúšky z miestopisu. Uber sa obhajuje tým, že nie je taxislužba, ale ponúka spolujazdu v rámci zdieľanej ekonomiky.