Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Protestujúci v Izraeli bránili Orbánovi v ceste od pomníka holokaustu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) a predseda maďarskej vlády Viktor Orbán počas tlačovej konferencie v Jeruzaleme 19. júla 2018. Foto: TASR/AP

Demonštráciu zorganizovala izraelská pobočka ľudskoprávnej organizácie Amnesty International.

Budapešť 19. júla (TASR) - Desiatky protestujúcich s transparentmi bránili vo štvrtok predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi pokračovať v ceste po návšteve jeruzalemského pamätníka holokaustu Jad va-šem. Uviedol to spravodajský server 24.hu s odvolaním sa na internetovú stránku izraelského denníka The Jerusalem Post.

Voči protestujúcim, ktorí niesli transparenty s nápismi "Nikdy viac!" a "Hanbi sa!" v maďarskom a hebrejskom jazyku, zasiahla polícia. Demonštráciu zorganizovala izraelská pobočka ľudskoprávnej organizácie Amnesty International.

Aktivisti namietali, že Orbána prijali v múzeu Jad va-šem, pričom premiér priebežne demontuje demokraciu a vedie štvavú kampaň voči americkému finančníkovi Georgeovi Sorosovi - židovi s maďarským občianstvom. Táto inštitúcia v reakcii protestujúcim odkázala, že o tom, koho prijme, rozhoduje rezort diplomacie, a nie oni.

Orbán sa na svojej prvej návšteve Izraela na poste predsedu vlády stretol s premiérom Benjaminom Netanjahuom a prijal ho aj prezident Reuven Rivlin.