Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Expertka: Požiar Grenfell Toweru bol zlyhaním na všetkých úrovniach

Dym stúpa z horiacej 27-poschodovej výškovej obytnej budovy Grenfell Tower vo štvrti Kensington v západnej časti britskej metropoly Londýn 14. júna 2017. Foto: TASR/AP

Odborníčka tvrdí, že obklad fasády z hliníka a polyetylénu nebol pri rekonštrukcii v roku 2016 podrobený skúškam protipožiarnej ochrany a nezodpovedal smerniciam o bezpečnosti budov.

Londýn 5. júna (TASR) - Pri stavbe londýnskeho vežiaka Grenfell Tower, ktorého požiar si vlani 14. júna vyžiadal 72 obetí, ako aj pri vydávaní pokynov pre jeho obyvateľov došlo k závažným pochybeniam. Konštatuje sa to v správe znalkyne na protipožiarnu ochranu Barbary Laneovej zverejnenej v pondelok.

Odborníčka v nej podľa týždenníka Der Spiegel okrem iného píše, že obklad fasády 24-podlažnej obytnej budovy z hliníka a polyetylénu nebol pri rekonštrukcii v roku 2016 podrobený skúškam protipožiarnej ochrany a nezodpovedal smerniciam o bezpečnosti budov.

Z tohto dôvodu mala inštrukcia obyvateľom budovy, aby po vypuknutí požiaru zostali vo svojich bytoch, fatálne následky. Toto nariadenie sa ukázalo byť nesprávne už po pol hodine, ale s evakuáciou sa začalo až po uplynutí ďalšej približne hodiny. Obklad fasády bol podľa Laneovej zodpovedný za šírenie ohňa, respektíve za vypuknutie početných požiarov v interiéri a za silné zadymenie.

"Prišla som k záveru, že celý systém nebol schopný dostatočne zabrániť šíreniu ohňa," píše Laneová. Grenfell Tower sa mal preto úplne evakuovať čo najskôr.

Zničujúci požiar vo vežiaku Grenfell Tower, v ktorom bývali sociálne odkázané rodiny, zapríčinila pravdepodobne porucha chladničky. Laneovej správa bude použitá v súdnom vyšetrovaní katastrofy, ktoré nariadila premiérka Theresa Mayová a prebieha v jednom z hotelov v západnom Londýne.