Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Provládne sily zostrelili 6 balistických rakiet jemenských povstalcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jemenskí povstalci cielili na civilné objekty a civilistov v meste Džázán na juhozápade krajiny, spresnil hovorca Turkí Málikí.

Káhira/Saná 26. augusta (TASR) - Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie zostrelila šesť balistických rakiet vypálených šiitskými povstalcami v Jemene na civilné objekty v Saudskej Arábii. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu koalície, ktoré prevzala zo saudskoarabskej tlačovej služby SPA.

Jemenskí povstalci cielili na civilné objekty a civilistov v meste Džázán na juhozápade krajiny, spresnil hovorca Turkí Málikí. Dodal, že pokračujúce pokusy "teroristických" milícií cieliť na civilné objekty a civilistov sú v rozpore s medzinárodným právom a odrážajú to, aké straty povstalci utrpeli v dôsledku vojenských operácií koalície.

Jemenskí povstalci podporovaní Teheránom, známi ako húsíovia, v posledných mesiacoch zintenzívnili útoky raketami a dronmi na ciele v susednej Saudskej Arábii, ktorá je regionálnym rivalom Iránu.

Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie sa od roku 2015 zapája do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje proti húsíom na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády.

Agentúra Reuters si všíma, že podľa pondelňajších informácií štátnej televízie a tlačovej agentúry Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty vytvorili spoločný výbor v snahe stabilizovať prímerie v jemenských provinciách Šabwa a Abjan.