Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Puigdemontovi advokáti sa odvolajú na nemecký ústavný súd

Carles Puigdemont, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V odvolaní zdôraznia, že v Španielsku nie je pre Puigdemonta zaručený korektný proces.

Berlín 12. júla (TASR) - Právni zástupcovia katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta (55) sa chcú odvolať na nemeckom Spolkovom ústavnom súde so sídlom v Karlsruhe proti štvrtkovému rozhodnutiu Vrchného krajinského súdu spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko v Schleswigu, ktorý dal zelenú vydaniu ich mandanta do Španielska v súvislosti s podozreniami z trestného činu sprenevery, nie však vzbury.

V rozhovore pre katalánsky televízny kanál TV3, ktorého obsah sprostredkovala tlačová agentúra DPA, to avizoval advokát Jaume García-Cuevillas.

Podľa jeho slov v odvolaní zdôraznia, že v Španielsku nie je pre Puigdemonta zaručený korektný proces. Navyše chcú upozorniť na "protirečenia" v žalobe španielskej justície, týkajúcej sa podozrení zo sprenevery.

Na otázku, či je mysliteľné, aby sa Puigdemont napokon ocitol v Španielsku pred súdom iba pre údajnú defraudáciu a viacerí nižšie postavení separatisticky orientovaní politici pre údajnú vzburu, advokát uviedol, že Španielsko by sa tým zosmiešnilo na medzinárodnej scéne. Bolo by "absurdné", ak by tamojšia justícia trvala na podozrení zo vzbury v prípade ďalších obžalovaných, časť ktorých je v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe.

Vrchný krajinský súd v Schleswigu vo štvrtok rozhodol, že Puigdemont môže byť do Španielska vydaný v súvislosti s obvineniami zo sprenevery, nie však v prípade obvinení zo vzbury. Generálna prokuratúra v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko následne potvrdila, že jeho vydanie čoskoro formálne schváli.

"Porazili sme hlavnú lož, ktorú šíri (španielsky) štát. Nemecká spravodlivosť popiera, že (vlaňajšie katalánske) referendum z 1. októbra bolo vzburou," uviedol Puigdemont na sociálnej sieti Twitter po zverejnení rozsudku.

"Každá minúta, ktorú naši kolegovia strávia vo väzení, je minútou hanby a nespravodlivosti. Budeme bojovať do konca, a zvíťazíme!" dodal katalánsky expremiér poukazujúc na ďalších katalánskych politikov, ktorí sa stále nachádzajú za mrežami.

Carlesa Puigdemonta, ktorý sa momentálne zdržiava v Berlíne, zadržali v severonemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko 25. marca, keď prekročil dánsko-nemeckú štátnu hranicu. Vracal sa vtedy motorovým vozidlom zo Škandinávie do Belgicka, kam sa uchýlil po zosadení svojej vlády.

Španielsko vydalo európsky zatýkací rozkaz na jeho osobu a žiadosť o jeho extradíciu pre obvinenia zo vzbury a sprenevery štátnych financií. Obvinenia súvisia s vlaňajším referendom katalánskej regionálnej vlády o nezávislosti od Španielska. Separatistami kontrolovaný regionálny parlament následne jednostranne vyhlásil nezávislosť. Vláda v Madride referendum o nezávislosti Katalánska odmietla s tým, že ústava hovorí o nedeliteľnosti krajiny.