Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin odmieta, že za zostrelením malajzijského lietadla je Rusko

Na archívnej snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Podľa Putina Rusko nemôže dôverovať záverom, ku ktorým dospel medzinárodný vyšetrovací tím.

Petrohrad 25. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok na Medzinárodnom hospodárskom fóre v Petrohrade rozhodne odmietol tvrdenie Austrálie a Holandska, že Rusko je zodpovedné za zostrelenie dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na linke MH17 s 298 ľuďmi na palube, ku ktorému došlo v júli 2014 na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Na otázku, či raketa, ktorá malajzijské dopravné lietadlo zasiahla, bola ruská, šéf Kremľa odpovedal: "Samozrejme, že nie." Podľa Putina tiež Rusko nemôže dôverovať záverom, ku ktorým dospel medzinárodný vyšetrovací tím, pretože bolo z vyšetrovania zostrelenia malajzijského lietadla vylúčené.

Zostrelenie malajzijského Boeingu 777 označil ruský prezident za "strašnú tragédiu", pričom za jej vinníka označil ukrajinskú armádu, ktorá, ako poznamenal, v roku 2001 omylom zostrelila ruské dopravné lietadlo so 78 ľuďmi na palube.

Holandsko a Austrália v piatok oficiálne obvinili Rusko zo zodpovednosti za zostrelenie boeingu malajzijských aerolínií na Ukrajine a podniknú voči Moskve právne kroky. Väčšina obetí tvorili Holanďania, zvyšok boli občania ďalších 17 štátov.