Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V. Putin prijal rezignáciu hlavy Ingušska

Junus-bek Jevkurov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruský prezident požiadal Jevkurova, aby odovzdal všetko, čo sa nedávno vykonalo, novej hlave, oboznámil ju so situáciou a pomohol jej počas prvých dní v práci.

Moskva 27. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin prijal v stredu rezignáciu hlavy Ingušskej republiky Junusa-bek Jevkurova, ktorý ho v pondelok požiadal, aby mohol odstúpiť pred vypršaním svojho mandátu.

Putin prijal v stredu Jevkurova v Moskve. Ingušský politik ho informoval o svojom 11-ročnom pôsobení na čele Ingušska a osobne ho požiadal o rezignáciu, uviedla agentúra TASS.

Putin zas požiadal Jevkurova, aby "odovzdal všetko, čo sa nedávno vykonalo, novej hlave, oboznámil ju so situáciou a pomohol jej počas prvých dní v práci".

Jevkurov ako dôvod svojej demisie uviedol narastajúce rozpory v ingušskej spoločnosti.

Jevkurov ešte v decembri minulého roka vyhlásil, že v dohľadnom čase sa neplánuje vzdať svojej funkcie.

Nepokoje v Ingušsku vyvolala na konci roka 2018 zmluva o úprave ingušsko-čečenskej hranice, ktorú Jevkurov podpísal s čečenským lídrom Ramzanom Kadyrovom.

Hoci Jevkurov tvrdil, že dohoda prispeje k stabilite celého ruského severného Kaukazu, jej odporcovia obviňovali ingušského lídra zo zrady ingušských záujmov a vyzývali ho na odstúpenie.

Čečenci a Inguši sú príbuzné etniká patriace do tzv. vajnachskej jazykovej skupiny, obývajúce oblasť severného a južného Kaukazu. V rokoch 1936–44 a 1957–91 žili oba národy spoločne v rámci Čečensko-Ingušskej autonómnej Sovietskej socialistickej republiky, po ktorej rozpade sa Inguši na rozdiel od Čečencov rozhodli ostať súčasťou novovzniknutej Ruskej federácie. Napriek príbuznosti a spoločnej histórii sú vzťahy Čečencov a Ingušov poznačené dlhodobým sporom o podobu vzájomných hraníc.