Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vladimir Putin podpísal zákon o zákaze propagovania interrupcií

Ruský prezident Vladimír Putin Foto: TASR/AP

Vladimir Putin počas 14 rokov pri moci učinil zo zamedzenia poklesu ruskej populácie prioritu svojej politiky.

Moskva 26. novembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý zakazuje uverejňovanie reklám na interrupcie. Oznámil to včera Kremeľ, ktorý citovala agentúra Reuters. Podľa aktivistov opatrenie porušuje práva žien.

Putin počas 14 rokov pri moci učinil zo zamedzenia poklesu ruskej populácie prioritu svojej politiky. V priebehu nového prezidentského mandátu zachováva konzervatívny postoj, vyzdvihujúc tradičné hodnoty a ruskú pravoslávnu cirkev ako morálneho vodcu národa.

Napriek tomu, že vďaka širšej dostupnosti antikoncepcie a opätovného vzkriesenia cirkvi po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991 došlo k zníženiu počtu interrupcií, Rusko stále patrí celosvetovo k štátom s ich najvyšším percentom, pričom umelé ukončenie života plodu je najviac používaným spôsobom kontroly pôrodnosti.

Ruská vláda v súčasnosti poskytuje finančné prémie rodinám s viacerými deťmi. Zákon, ktorý zakazuje propagáciu umelého prerušenia tehotenstva, "nie je začiatkom okliešťovania práv žien, ale skôr pokračovaním procesu, ktorý sa začal v roku 2011," uviedla aktivistka Olgerta Charitonová.

Odkazovala tým na legislatívu, ktorá vo väčšine prípadov zakazuje vykonávanie potratov po 12. týždni tehotenstva a ustanovuje čakaciu dobu najmenej 48 hodín. Najnovší návrh predložený ruským zákonodarcom bude zakazovať finančné pokrývanie zákroku zo strany zdravotných poisťovní, dopĺňa agentúra.