Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rakúska vláda zabezpečí výstavbu nového pamätníka obetí holokaustu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pamätný múr má byť zriadený pred budovou Rakúskej národnej banky vo Viedni. Náklady sa v súčasnosti odhadujú na 4,8 až 5,3 milióna eur.

Viedeň 7. novembra (TASR) - Rakúsko po dlhoročnom plánovaní postaví pamätný múr s menami približne 66.000 tamojších Židov, ktorých zavraždili v ére národného socializmu. Spolkový kancelár Sebastian Kurz oznámil v stredu vo Viedni, že jeho úrad prevezme z veľkej časti financovanie tohto projektu, informovala tlačová agentúra DPA.

"Po takmer 20 rokoch angažovanosti sa tak môže stať aj v Rakúsku skutočnosťou projekt, ktorý inde existuje už dlho," povedal Kurz. Pamätný múr má byť zriadený pred budovou Rakúskej národnej banky vo Viedni.

Výstavbu takéhoto pamätníka opakovane presadzoval Kurt Tutter, ktorý ako dieťa utiekol z Rakúska pred vyvražďovaním nacistami. Projekt však v uplynulých rokoch zakaždým stroskotal, a to predovšetkým v súvislosti s otázkou jeho financovania.

Náklady sa v súčasnosti odhadujú na 4,8 až 5,3 milióna eur. Rakúska vláda teraz uvádza, že na pamätník môže poskytnúť až 4,5 milióna. Na financovaní sa majú podieľať i jednotlivé spolkové krajiny Rakúska a súkromní darcovia.

Pamätník obetiam holokaustu bol vytvorený vo Viedni už v roku 2000, nie sú však na ňom uvedené mená obetí, ale iba názvy európskych miest, kde boli počas druhej svetovej vojny vraždení rakúski Židia.