Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rakúsko odmietlo kritiku Bruselu za indexáciu rodinných dávok

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV/Printscreen

Po schválení v októbri minulého roka začalo Rakúsko od januára tohto roka uplatňovať indexáciu rodinných dávok a daňových úľav na deti.

Viedeň 26. marca (TASR) - Rakúsko odmietlo kritiku Európskej únie za jeho rozhodnutie zoškrtať prídavky na deti žijúce v zahraničí. Viedeň oznámila, že nové pravidlá iba zohľadňujú fakt, že v iných krajinách sú životné náklady nižšie.

Po schválení v októbri minulého roka začalo Rakúsko od januára tohto roka uplatňovať indexáciu rodinných dávok a daňových úľav na deti. To znamená, že sa odvíjajú od úrovne životných nákladov v krajine, v ktorej dieťa žije. Krajiny strednej a východnej Európy ale s rakúskou úpravou nesúhlasia a tvrdia, že ide o diskrimináciu ich občanov.

Aj Brusel dal najavo, že je nespravodlivé, ak niektorí zamestnanci v Rakúsku platia rovnaké dane, ale dostanú nižšie dávky. Koncom januára preto Európska komisia poslala Viedni takzvanú formálnu výzvu, aby svoje kroky vysvetlila. Rakúsko na to dostalo dva mesiace.

Rakúska vláda najnovšie oznámila, že tak urobila. Bruselu zaslala list, v ktorom svoju politiku obhajovala. Ako povedala pre rozhlasovú stanicu ORF ministerka pre rodinné záležitosti Juliane Bogner-Straussová, v krajinách mimo Rakúska je iná životná úroveň, "takže tu máme odlišné situácie". Podľa posledných dostupných údajov v roku 2016 vyplatilo Rakúsko na dávkach pre približne 132.000 detí cudzincov okolo 273 miliónov eur.