Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Proti Plesu akademikov vo Viedni demonštrujú tisícky ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Líder medzičasom vládnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), vicekancelár Heinz-Christian Strache s manželkou je už v dejisku podujatia, ktoré sprevádzajú zvýšené bezpečnostné opatrenia.

Viedeň 26. júna (TASR) - Rádovo tisícky ľudí vyšli v piatok večer vo Viedni do ulíc, aby demonštrovali proti tradičnému Plesu akademikov, na ktorom sa v priestoroch Hofburgu zúčastňujú obvykle osobnosti zo stredopravicového a pravicovo-extrémistického prostredia.

Líder medzičasom vládnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), vicekancelár Heinz-Christian Strache s manželkou je už v dejisku podujatia, ktoré sprevádzajú zvýšené bezpečnostné opatrenia, informovala tlačová agentúra APA.

Podľa polície smerovalo po 18.00 h od viedenskej univerzity smerom na námestie Karlsplatz okolo 4000 demonštrantov, pričom sa ich počet podľa aktualizovaných informácií policajných zložiek zvýšil pred 20.00 h na dvojnásobok. Organizátori protestnej akcie hovorili už skôr o účasti 10.000 ľudí. Priebeh pochodu nenarušili až na ojedinelé odpaľovanie zábavnej pyrotechniky žiadne incidenty. Po vopred určenej trase demonštranti kráčali na Karlsplatz, kde bol naplánovaný ich prvý míting. Odtiaľ budú pokračovať až k okoliu prvej divadelnej scény krajiny - Burgtheatru.

Hlavným terčom kritiky demonštrantov je dolnorakúsky volebný líder slobodných Udo Landbauer, ktorý sa ocitol v paľbe ostrej kritiky v súvislosti s antisemitskými spevníkmi jeho organizácie Germania.

Líder FPÖ Heinz-Christian Strache aj v reakcii na prípad Landbauer ešte v piatok predpoludním avizoval, že chce z tohtoročného Plesu akademikov urobiť fórum proti antisemitizmu. Pre antisemitov, ako vyplýva z jeho aktuálneho vyhlásenia, niet miesta ani v radoch slobodných, ani na Plese akademikov za účasti okolo 2500 hostí. O tejto téme chcel vicekancelár hovoriť aj v otváracom vystúpení podujatia v predvečer sobotňajšieho Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.