Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Recep Tayyip Erdogan zložil prezidentskú prísahu

Na snímke Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Krajina oficiálne prechádza z parlamentného na prezidentský systém, v rámci ktorého bude Erdogan nielen hlavou štátu, ale aj vlády.

Ankara 9. júla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zložil v pondelok v Ankare prísahu na svoje ďalšie funkčné obdobie. Krajina tak oficiálne prechádza z parlamentného na prezidentský systém, v rámci ktorého bude Erdogan nielen hlavou štátu, ale aj vlády.

Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ako prezident, prisahám pred tureckým ľudom a históriou na svoju česť a bezúhonnosť, že budem pracovať s celou svojou silou na ochrane a povzbudzovaní slávy a cti Tureckej republiky," povedal Erdogan v parlamente pri skladaní prísahy.

Slávnostného inauguračného ceremoniálu v sídle tureckého prezidenta sa v pondelok zúčastňovali delegácie z celého sveta. Podľa Erdogana tam bude "22 prezidentov a 17 premiérov, viceprezidentov a predsedov parlamentov". Ruskú delegáciu vedie premiér Dmitrij Medvedev.

Erdogan sa so ziskom 52,59 percenta hlasov stal oficiálnym víťazom predčasných prezidentských volieb. Vo svojom druhom funkčnom období bude disponovať na základe vlaňajšieho referenda o zmene ústavy omnoho širšími právomocami než doposiaľ. Novým prezidentským systémom v Turecku dochádza k zrušeniu funkcie premiéra, pričom prezident bude zároveň šéfom vlády.

Nový kabinet sa podľa nového prezidentského systému zmenší. Oproti pôvodným 21 bude mať 16 ministrov. Erdogan taktiež namiesto podpredsedov vlády vymenuje viceprezidentov. Ministerstvo pre európske záležitosti prejde pod správu ministerstva zahraničných vecí.

Staronový prezident by mal zloženie svojho kabinetu oznámiť ešte v priebehu pondelka.