Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rezort zahraničia odporučí Kremľu zatvoriť konzulát USA v Petrohrade

Na snímke policajt hliadkuje pred pubom The Mill v anglickom meste Salisbury v stredu 7. marca 2018. V blízkosti pubu našli bývalého ruského špióna v Británii Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Foto: TASR/AP

Zatvorenie ruského konzulátu v Seattli nariadili Spojené štáty v pondelok. Išlo o reakciu na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii.

Moskva 29. marca (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí navrhne Kremľu, aby v reakcii na uzatvorenie ruského konzulátu v americkom meste Seattle zatvoril americký konzulát v Petrohrade. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ruského rezortu diplomacie o tom vo štvrtok informoval ruský denník Izvestija.

Podľa tohto zdroja ministerstvo pošle návrh prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bude mať v celej veci posledné slovo.

Zatvorenie ruského konzulátu v Seattli nariadili Spojené štáty v pondelok. Išlo o reakciu na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii.

Predstavitelia administratívy Donalda Trumpa taktiež oznámili, že Spojené štáty vyhostia 60 ruských diplomatov. Ako spresnili, medzi týmito Rusmi je 12 špiónov, o ktorých sa americké bezpečnostné úrady domnievajú, že pracujú pod diplomatickým krytím v rámci ruskej misie pri OSN.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v juhoanglickom meste Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

Rusko účasť na prípade odmieta a z útoku podozrieva britské tajné služby, ktoré ho mali podľa vyjadrenia Kremľa vykonať so zámerom rozpútať protiruskú hystériu.