Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Romney prekonal Obamu v množstve financií získaných na kampaň

Na snímke Mitt Romney Foto: TASR/AP

Barack Obama získal na prezidentskú predvolebnú kampaň 71 miliónov dolárov, čo je výrazne menej než 106 miliónov dolárov, ktoré zozbieral jeho vyzývateľ, republikán Mitt Romney.

Washington 9. júla (TASR) - Americký prezident Barack Obama a jeho Demokratická strana získali v júni na prezidentskú predvolebnú kampaň 71 miliónov dolárov (57,76 mil. eur), čo je výrazne menej než 106 miliónov dolárov (86,23 mil. eur), ktoré minulý mesiac zozbierali jeho vyzývateľ Mitt Romney a Republikánska strana.

Romney prekonal Obamu v množstve financií získaných na kampaň druhý mesiac po sebe. Spolupracovníci Obamu varovali, že takýto trend by mohol poškodiť šance prezidenta na opätovné víťazstvo v novembrových voľbách.

Na snímke Barack Obama
Foto: TASR/AP


Pre oba tábory ide o dosiaľ najväčšie súhrnné mesačné príspevky v terajšej prezidentskej kampani. Obamov celkový rekord však pochádza ešte zo septembra 2008, keď zozbieral 150,7 milióna dolárov.

Romneyho tím dnes tiež informoval, že koncom júna mal k dispozícii ešte 160 miliónov dolárov (130,16 mil. eur), ktoré zatiaľ na kampaň nepoužil. Obamov tábor mal koncom mája v banke ešte 109 miliónov dolárov (88,67 mil. eur).

Tohtoročná kampaň pred prezidentskými voľbami bude zrejme najnákladnejšou v histórii USA. Oba volebné tímy i strany sa namiesto verejného financovania snažia získať čo najviac peňazí vlastnou cestou a spoliehajú sa aj na vonkajšie skupiny podporovateľov, ktoré s nimi oficiálne nesmú byť spojené, nemajú však nijaké limity na množstvo vynaložených financií.