Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy rokoval v Prahe

Predseda ER Herman Van Rompuy a český premier Petr Nečas odpovedajú na otázky novinárov. Foto: TASR/AP

Ústrednými témami rokovaní Nečas-Van Rompuy boli však podľa slov samotných protagonistov energetika a trh práce, prijatie eura bolo skôr okrajovou témou.

Praha 25. apríla (TASR) - O zavedení eura musí rozhodnúť Česká republika, a to keď bude splňovať všetky podmienky pre tento krok.

Momentálne táto otázka nie je na programe dňa. Európska únia (EÚ) do toho však nemieni zasahovať. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya v Prahe na tlačovej konferencii po rokovaniach s českým premiérom Milošom Zemanom.

Jeden z najvyšších predstaviteľov EÚ pricestoval predpoludním do českej metropoly na niekoľkohodinovú návštevu, v rámci ktorej ho prijal i prezident ČR Miloš Zeman. Van Rompuy vystúpi aj na fóre, ktoré je venované otázkam budúcnosti EÚ.

Predseda vlády ČR hosťa z Bruselu informoval, že Praha zatiaľ nemá žiadny konkrétny termín pre prijatie spoločnej európskej meny. Súčasne ho však ubezpečil, že sa ČR zaviazala k prijatiu eura a tento záväzok mieni splniť. Podobne ako prezident ČR by aj premiér tento krok chcel spojiť s vypísaním plebiscitu.

"Je vedomou politikou mojej vlády nestanovovať pevný termín pristúpenia k eurozóne, predchádzajúce vlády tak urobili už niekoľkokrát a nikdy sa to nesplnilo," cituje Nečasove slová internetový server iDNES.cz. Petr Nečas priznal, že pre proexportnú českú ekonomiku je v súčasnosti výhodnejšie zotrvať pri národnej mene.

"Pokiaľ ide o prijatie eura, nie je to nič nového, pán premiér pripomenul, že to je povinnosť. Musíte ale splniť všetky kritéria, čo sa nestalo, takže tento problém nie je problémom dneška," uviedol Herman Van Rompuy a dodal, že keď ich ČR splní, musí prijatie eura začleniť do svojho ústavného poriadku. "A my do toho nebudeme zasahovať," zdôraznil.

Ústrednými témami rokovaní Nečas-Van Rompuy boli však podľa slov samotných protagonistov energetika a trh práce, prijatie eura bolo skôr okrajovou témou.

Z Úradu vlády smeroval hosť z Bruselu do českého Senátu, aby tam vystúpil na Národnom fóre o budúcnosti EÚ, na ktorom figurujú medzi pozvanými rečníkmi aj český eurokomisár Štefan Füle, šéf diplomacie Karel Schwarzenberg a bývalý minister pre európske záležitosti Alexandr Vondra (ODS).

V poludňajších hodinách prijal už druhého vysokého predstaviteľa EÚ v priebehu jediného mesiaca na Pražskom hrade i český prezident Miloš Zeman. Začiatkom apríla zavítal do Prahy šéf Európskej komisie José Manuel Barroso.