Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

ROZHODNUTÉ: Kramný dostal za vraždu manželky a dcéry v Egypte 28 rokov

Petr Kramný Foto: Teraz.sk

Monika a dcéra Klárka zomreli v lete 2013 počas dovolenky v Egypte.

Bratislava/Ostrava 7. januára (Teraz.sk/TASR) - Za vraždu manželky a dcéry dostal Petr Kramný 28 rokov väzenia. Rozhodol o tom Krajský súd v Ostrave. Informuje o tom idnes.cz s tým, že rozhodnutím súdu pravdepodobne kauza nekončí, očakáva sa, že sa Kramný odvolá.

Okrem výnimočného trestu 28 rokov väzenia so zvýšeným strážením musí Kramný príbuzným obetí zaplatiť približne deväť miliónov českých korún. Štátny zástupca (prokurátor) navrhol obžalovanému 30 rokov za mrežami.

Podľa sudkyne Renaty Gilovej bol Petrovi Kramnému dokázaný aj motív, a to skutočnosť, že sa mu manželka postupne odcudzila. "To uňho vyvolávalo pocit ukrivdenia a obavy z opustenia. To nechcel dopustiť a tieto obavy ho viedli k úvahám o radikálnom vyriešení situácie. To zahŕňalo aj úvahy o vlastnej samovražde, ku ktorej sa však neodhodlal. Nato si vykonštruoval príbeh o ich možnej otrave, čomu potom prispôsobil svoje ďalšie konanie," vyhlásila sudkyňa.

Peter Kramný je vinný z dvojnásobnej vraždy, ako uviedla sudkyňa.

Podľa Gilovej ťažiskové sú znalecké posudky, predovšetkým lekárske a z odboru elektrotechniky. Trestnú činnosť obžalovanému dokázali, ale jeho obhajobu vyvrátil aj celý rad ďalších dôkazov, uviedla sudkyňa.

Súd nemá pochybnosti, že obžalovaný úmyselne usmrtil Moniku († 36) a Kláru († 8) Kramné v hotelovej izbe na dovolenke v egyptskom letovisku Hurghada.

Smrť nastala podľa súdu tak, že obžalovaný ich vystavil účinkom elektrického prúdu, a to v časovom rozpätí od 22.00 h dňa 28. júla 2013 do večerných hodín 29. júla 2013 - hoci je možné, že obete boli mŕtve už okolo poludnia 29. júla.

Predtým sa špekulovalo o otrave, pretože Kramný tvrdil, že obidvom bolo zle z jedla.

Prípad sprevádzali protichodné posudky súdneho lekárstva. Ako portál ďalej uvádza, revízny posudok lekárov z Českých Budejovíc nakoniec uviedol, že smrť elektrinou bola možná.

Polícia obvinila Kramného z vraždy vo februári 2014 a od 20. februára 2014 bol vo väzbe. Pojednávanie začal Krajský súd v Ostrave 29. júna 2015 a 7. januára 2016 vyhlásil rozsudok.