Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezident Iohannis odmietol podporiť dvoch nových ministrov

Na snímke prezident Rumunska Klaus Werner Iohannis. Foto: TASR

Ešte pred reorganizáciou vlády odstúpili zo svojich funkcií aj ďalší dvaja členovia PSD - rumunský minister obrany Mihai Fifor a líderka straníckej organizácie PSD v Bukurešti Gabriela Fireaová.

Bukurešť 20. novembra (TASR) - Rumunský prezident Klaus Iohannis odmietol v utorok podporiť vymenovanie dvoch nových ministrov, konkrétne šéfov rezortov regionálneho rozvoja a dopravy, ktorých v rámci rozsiahlej reorganizácie vlády na zmienené posty dosadila v pondelok vládnuca Sociálnodemokratická strana (PSD).

Informovala o tom agentúra DPA s tým, že ide o najnovší zvrat v politickej kríze v Rumunsku eskalujúcej len šesť týždňov predtým, než táto krajina preberie 1. januára 2019 od Rakúska polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ. Krízu spôsobil boj proti korupcii aj snaha predsedu PSD Liviu Dragnea o posilnenie svojej pozície voči opozícii vo vlastnej strane.

DPA pripomenula, že práve minister regionálneho rozvoja má pomerne veľké právomoci, keďže rozhoduje o prideľovaní finančných prostreidkov jednotlivým rumunským regiónom.

Sociálni demokrati zbavili v pondelok funkcie šiestich svojich ministrov a na ich miesto dosadili nových. Predsedníctvo PSD súhlasilo s výmenou ministrov dopravy, hospodárstva, práce, kultúry, rozvoja, športu.

Dragneova stúpenkyňa Lia Olguta Vasilescuová, ktorá doposiaľ zastávala post ministerky práce, sa stala šéfkou rezortu dopravy. Šéfovia ostatných rezortov, ktorí zastávali kritické stanoviská voči Dragneovi a jeho politike, museli kabinet opustiť.

Ešte pred očakávanou reorganizáciou vlády odstúpili zo svojich funkcií aj ďalší dvaja členovia PSD - rumunský minister obrany Mihai Fifor a líderka straníckej organizácie PSD v Bukurešti Gabriela Fireaová, ktorá však naďalej zastáva vo funkcii primátorky hlavného mesta. Obaja menovaní sú taktiež kritikmi Dragneu a svojou rezignáciou sa chceli vyhnúť avizovanému odvolaniu.

Dragnea sa dostal pod paľbu kritiky aj vo vlastnej strane za to, akým spôsobom ju vedie a pre usvedčenia z korupcie. Trvá však na tom, že na poste predsedu PSD zotrvá aj napriek tomu, že pre usvedčenie z podvodu, ktorého sa mal dopustiť v súvislosti s referendom v roku 2012, sa v súlade s platnými zákonmi nemôže stať premiérom.

Dragneu zároveň v júni odsúdili na tri a pol roka väzenia za podnecovanie na zneužitie právomocí úradu verejného činiteľa. Proti rozsudku sa odvolal. Dragnea zo svojej pozície predsedu dominantnej strany v dvojkoalícii de facto riadi rumunskú vládu, zatiaľ čo premiérka Viorica Dancilaová má aj takmer rok po svojom nástupe do funkcie iba minimálnu výkonnú moc.