Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Ruská armáda zneškodnila dva drony letiace smerom k Moskve

Na snímke ruskí vojaci, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa ruských predstaviteľov sú tieto údery najmenej tretím útokom na Moskvu v priebehu jedného týždňa.

Moskva/Londýn 9. augusta (TASR) - Ruská protivzdušná obrana zostrelila dve bojové bezpilotné lietadlá smerujúce na Moskvu, informovala v stredu moskovský primátor Sergej Sobianin. Správu o tom priniesla agentúra AFP, ktorá dodala, že ide o ďalší z vlny útokov dronov zameraných na ruské hlavné mesto.

"Bol zaznamenaný pokus dvoch bojových dronov o vlet do mesta. Oba boli zostrelené protivzdušnou obranou. Jeden v oblasti Domodedova (na juhu metropolitnej oblasti Moskvy), druhý v blízkosti Minskej magistrály (v Moskovskej oblasti)," napísal Sobianin v statuse zverejnenom na platforme, pričom však neuviedol, koho považuje za útočníka.

Informácie o obetiach, zranených či škodách spôsobených zostrelením dronov nateraz nie sú k dispozícii. Podľa Sobianina na mieste zasahujú záchranné zložky.

Neskôr ruské ministerstvo obrany uviedlo, že drony sa pokúsili zaútočiť na ciele v Moskovskej oblasti a boli zničené, informovala britská stanica BBC.

Podľa ruských predstaviteľov sú tieto údery najmenej tretím útokom na Moskvu v priebehu jedného týždňa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 30. júla varoval, že vojna sa vracia späť do Ruska, pričom terčom útokov budú symboly moci a vojenské základne. Jedným z nich bola aj výšková administratíva budova v obchodnej štvrti Moskvy, ktorú trosky zneškodneného dronu zasiahli dvakrát v rozpätí niekoľkých dní.

Okrem Moskvy sú útoky dronov často zamerané aj na Ruskom anektovaný Krymský polostrov.