Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko odmieta obvinenia z manipulácie s dôkazmi v sýrskej Dúme

Na archívnej snímke Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Znepokojenie nad možným zasahovaním Moskvy vzniesol americký vyslanec pri Organizácii za zákaz chemických zbraní.

Moskva 16. apríla (TASR) - Rusko poprelo obvinenia z manipulácie s dôkazmi na mieste údajného chemického útoku v Sýrii, ktorý viedol západné mocnosti k sobotňajšiemu vojenskému zásahu. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pre stanicu BBC v pondelok vyhlásil: "Garantujem vám, že Rusko v danej lokalite s ničím nemanipulovalo."

Znepokojenie nad možným zasahovaním Moskvy vzniesol americký vyslanec pri Organizácii za zákaz chemických zbraní (OPCW). Spojené štáty tiež obvinili Rusko z blokovania prístupu medzinárodných inšpektorov na lokalitu údajného útoku v meste Dúmá. Podľa sýrskych a ruských činiteľov je ešte stále treba vyriešiť určité "bezpečnostné otázky".

Dúmá bola v čase útoku 7. apríla povstaleckou baštou, aktuálne je však už pod kontrolou sýrskych vládnych síl a ruskej armády, poznamenáva agentúra Reuters. Britská premiérka Theresa Mayová bráni účasť svojej krajiny na danom zásahu v Sýrii s tým, že sa tak predišlo "ďalšiemu ľudskému utrpeniu". Podľa opozície to mala konzultovať s parlamentom.

Humanitárne organizácie uviedli, že pri údajnom chemickom útoku zahynuli desiatky mužov, žien i detí. Inšpektori z OPCW so sídlom v holandskom Haagu vycestovali do Sýrie ešte minulý týždeň, do Dúmy sa však stále nedostali.