Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko ponúklo Turecku dodávky stíhacích lietadiel Su-35

Na snímke viacúčelová bojová stíhačka Suchoj Su-35 ruského koncernu Združená letecká korporácia. Foto: TASR/AP

Ide o reakciu na situáciu, keď Ankara vyzvala Washington, aby odvolal svoje rozhodnutie o zablokovaní prístupu Turecka k programu vývoja multifunkčného bojového lietadla F-35.

Moskva 18. júla (TASR) - Ruský štátny holding Rostech je pripravený dodávať Turecku stíhačky Su-35, ak by o ne turecká strana prejavila záujem. Podľa agentúry TASS to vo štvrtok uviedol riaditeľ spoločnosti Rostech Sergej Čemezov.

Ide o reakciu na situáciu, keď Ankara vyzvala Washington, aby odvolal svoje rozhodnutie o zablokovaní prístupu Turecka k programu vývoja multifunkčného bojového lietadla F-35. USA sa k tomuto kroku odhodlali po tom, čo Ankara kúpila ruský systém protivzdušnej obrany S-400. Turecké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok apelovalo na Spojené štáty, aby sa vzdali tohto rozhodnutia.

V Turecku vo štvrtok medzičasom pristálo v poradí už 15. lietadlo s komponentmi ruského protilietadlového raketového systému S-400, informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Suchoj Su-35 je ruské viacúčelové stíhacie lietadlo na vybojovanie nadvlády vo vzduchu, ktoré vzniklo výraznou modernizáciou stroja Su-27.