Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruský prezident Putin v priamom prenose odpovedal na otázky občanov

Priamy prenos Vladimira Putina s občanmi Foto: TASR/AP

Počas pôsobenia vo vrcholnej politike - vo funkcii prezidenta a premiéra - má Putin takýto kontakt s občanmi už jedenástykrát.

Moskva 25. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes prostredníctvom priameho prenosu diskutoval s občanmi a odpovedal na ich otázky. Väčšina z nich sa týkala problémov regiónov, príjmov obyvateľstva, štátnej správy, korupcie, ekonomiky, sociálnej sféry, ale aj justície a bezpečnosti.

Na margo bombových útokov na Bostonský maratón Putin uviedol, že ukázali potrebu veľmi tesnej spolupráce Ruska a USA v bezpečnostných záležitostiach. "Keby sme spojili naše úsilia, nestávali by sa takéto útoky a neboli by ani takéto straty na životoch".

Putin dodal, že ho vždy hnevalo, keď západná tlač písala o čečenských bojovníkoch, ktorí páchali na území Ruska krvavé útoky, ako o "povstalcoch", a len zriedka ako o "teroristoch". A poskytovali im informačnú, finančnú a politickú podporu, zdôraznil Putin. Podľa jeho slov však dvaja muži podozriví zo spáchania útokov v Bostone "potvrdzujú správnosť našej tézy" ohľadom medzinárodného terorizmu.

Ruský prezident sa vyjadril aj k tohtotýždňovej tragédii v Belgorode, kde pri masovej streľbe prišlo o život šesť ľudí vrátane dvoch tínedžeriek. Putin uviedol, že chápe pocity ľudí, ktorí v tejto situácii volajú po obnovení trestu smrti. Dodal však, že miera zločinnosti sa tým nezníži.

Putin dostal otázku aj o nedávno zosnulom oligarchovi Borisovi Berezovskom, ktorý mu údajne v posledných mesiacoch života poslal list s prosbou o odpustenie a povolenie návratu do vlasti. Putin potvrdil, že dostal od Berezovského dva listy s rovnakým obsahom - jeden začiatkom roka, druhý po jeho smrti. Oba mu doručili osobne Berezovského známi. Putin dodal, že na listy neodpovedal.

S prácou vlády premiéra Dmitrija Medvedeva je Putin podľa vlastných slov vcelku spokojný. Dodal, že ministri sú vo funkciách ešte len rok a treba im ešte nechať čas "popracovať". Sťažností na adresu vlády sa za rok nazbieralo nie málo, ale za rok sa závery robiť nedajú, zdôraznil.

Putin sa vyslovil za dôsledný boj s korupciou v Rusku a priznal, že orgány činné v trestnom konaní majú ešte v tejto oblasti rezervy. Podčiarkol, že právo obviniť z korupcie má len súd. Konštatoval, že v Rusku sa netreba vracať k praxi po roku 1937, keď sa mnohí ľudia dostali do väzenia a pracovných táborov v rozpore so zákonom.

O korupcii hovoril Putin aj v súvislosti s bývalým vicepremiérom Anatolijom Čubajsom, v okolí ktorého v čase výkonu funkcie boli podľa Putina agenti CIA. Tých po návrate do USA potrestal súd za to, že "sa nechali zlákať" a získali pre seba prostriedky z privatizácie.

Ruský prezident sa vyjadril aj k práci justície, keď povedal, že podľa jeho názoru súdy pracujú dobre, keďže na vyššiu inštanciu sa odvoláva len 15 percent odsúdených.

Putin uviedol, že základy ekonomickej politiky sa meniť nebudú, ale dodal, že možno urobiť čiastkové zmeny. Vláda sa podľa neho sústredí na makroekonomické ukazovatele, na reálnu ekonomiku, na uspokojenie potrieb obyvateľstva v sociálnej oblasti.

V štúdiu bol aj bývalý minister financií Alexej Kudrin, o ktorom Putin povedal, že je podľa jeho názoru najlepším ministrom financií na svete. Dodal, že Kudrin dostal ponuku vrátiť sa do vlády, ale odmietol. Kudrin vysvetlil, že nesúhlasí s kurzom súčasnej vlády, preto v nej nemôže pracovať. Podľa politológov, ktorí na internete komentovali Putinove odpovede, má Kudrin ambíciu stať sa predsedom vlády.

Kudrin vo svojom príspevku vysvetlil, že ekonomický rast Ruska sa v posledných mesiacoch spomalil v dôsledku vnútorných, nielen vonkajších faktorov. Vonkajšie faktory sa do ruskej ekonomiky premietajú prostredníctvom cien ropy, ktoré sa v tomto roku - ako upozornil Kudrin - nezmenili. "A tak sa stalo, že pri vysokých cenách ropy máme nízke tempo rastu," uviedol.

Exminister financií dodal, že do hospodárskej krízy ruská ekonomika zaznamenávala plynulý rast. Podľa Kudrinovho názoru riešením by bol odklon od závislosti ruskej ekonomiky od prírodných zdrojov.

Ruský prezident s uspokojením konštatoval, že demografická situácia sa pozitívne zmenila: rodí sa viac detí, i keď úmrtnosť mierne stúpla. Dodal, že vláda zmení súčasnú politiku a rovnako ako biologických rodičov bude finančne podporovať aj rodiny s adoptovanými deťmi.

Ruský prezident sa vyjadril napríklad aj k legendárnej nekvalite ciest, zimnému času, príspevkom pri narodení dieťaťa, k záležitostiam veteránov druhej svetovej vojny, výučbe dejín ruského štátu a zostaveniu učebnice, "aby mladí ľudia chápali svoje prepojenie s minulými generáciami". Vyslovil sa aj za sprísnenie kontroly imigrantov, predovšetkým zo stredoázijských štátov.

Ľudia zo všetkých regiónov Ruska mali možnosť posielať mu svoje otázky vopred e-mailom, vo forme SMS, alebo telefonátom do Call centra, ale položiť ich aj počas priamych vstupov z regiónov, ako aj v štúdiu, odkiaľ sa priamy prenos vysielal.

Počas pôsobenia vo vrcholnej politike - vo funkcii prezidenta a premiéra - má Putin takýto kontakt s občanmi už jedenástykrát. Podľa jednej z televízií Putin dostal od občanov 1,5 milióna otázok.