Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šojgu obvinil Izrael z priamej zodpovednosti za zostrelenie lietadla

Ruský minister obrany Sergej Šojgu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda prípad odmietla komentovať, rovnako ako úrad izraelského premiéra a ministerstvo zahraničných vecí.

Moskva 18. septembra (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu telefonoval v utorok so svojím izraelským rezortným kolegom Avigdorom Liebermanom a povedal mu, že Moskva pripisuje Izraelu plnú zodpovednosť za zostrelenie ruského vojenského lietadla blízko Sýrie. S odvolaním sa na ruské tlačové agentúry o tom informovala agentúra Reuters.

Lietadlo zostrelila sýrska protivzdušná obrana 35 kilometrov od sýrskeho pobrežia. Ministerstvo obrany podľa agentúry TASS uviedlo, že ruským lietadlom pripravujúcim sa na pristátie sa v čase incidentu kryli izraelské stíhačky F-16, ktoré boli v tom čase na misii s cieľom zaútočiť na objekty v sýrskej provincii Lázikíja.

Rusko nebolo vopred upozornené na izraelskú operáciu v oblasti - napriek tomu, že obe krajiny komunikujú na priamej linke práve v záujme predchádzania takýmto incidentom. Ruská armáda uviedla, že lietadlo bolo na nálet upozornené len minútu pred jeho uskutočnením a nemalo preto dostatok času na únik, píše agentúra AP.


"Považujeme kroky izraelskej armády za nepriateľské," povedal pre ruskú štátnu televíziu hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov.

"Výsledkom nezodpovedných krokov izraelskej armády zahynulo 15 príslušníkov ruských ozbrojených síl," dodal Konašenkov. Ako podotkol, izraelskí piloti "nemohli nevidieť ruské lietadlo, keďže sa blížilo k zemi z výšky piatich kilometrov. Napriek tomu však zámerne vykonali túto provokáciu."

"Toto vôbec nie je v súlade s duchom rusko-izraelského partnerstva," uviedol hovorca ruského rezortu obrany. "Vyhradzujeme si právo podniknúť primerané odvetné opatrenia," dodal bez uvedenia ďalších podrobností. Ako však spresnil, v Stredozemnom mori prebieha pátracia operácia.

Izraelská armáda prípad odmietla komentovať, rovnako ako úrad izraelského premiéra a ministerstvo zahraničných vecí.

Agentúra TASS uviedla, že k incidentu došlo v pondelok približne o 23.00 h moskovského času, keď sa ruské lietadlo po svojej misii vracalo na ruskú leteckú základňu Humajmím. Podľa ruského rezortu obrany stroj Il-20 zmizol z obrazoviek radarov počas útoku štyroch izraelských lietadiel F-16 na sýrske ciele v provincii Lázikíja. Ruské radary zaznamenali odpálenie rakiet z lokality, kde sa momentálne nachádza francúzska fregata Auvergne.