Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA ešte neaktivovali postup odstúpenia od zmluvy o likvidácii rakiet

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na tento fakt upozornil aj ruský minister zahraničných Sergej Lavrov, ktorý sa v pondelok v Moskve stretne s poradcom prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Johnom Boltonom.

Moskva 22. októbra (TASR) - Zámer Spojených štátov odstúpiť od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) vyvoláva znepokojenie, konštatoval v pondelok v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Takýto krok by podľa neho spôsobil, že svet by bol "nebezpečnejší". Peskov pritom poznamenal, že Washington zatiaľ nepodnikol žiadne kroky smerom k odstúpeniu od INF v rámci postupu, ktorý je v tejto zmluve zakotvený.

Na fakt, že Washington ešte neaktivoval oficiálny postup odstúpenia od INF, upozornil aj ruský minister zahraničných Sergej Lavrov, ktorý sa v pondelok v Moskve stretne s poradcom prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Johnom Boltonom.

Podľa ruských médií ruská strana od Boltona očakáva vysvetlenie sobotňajšieho vyhlásenia prezidenta USA Donalda Trumpa o zámere Washingtonu odstúpiť od INF s odôvodnením, že Rusko ju nedodržiava.

Proti tomuto tvrdeniu sa počas víkendu ohradilo viacero ruských politikov a v pondelok aj hovorca Peskov, keď na brífingu v Moskve vyhlásil: "Rozhodne nesúhlasíme s tým, že Rusko porušuje INF. Rusko bolo a zostane oddané klauzulám tejto zmluvy. Zámer odstúpiť od nej vyvoláva, samozrejme, znepokojenie, lebo kroky, ktoré budú reálne podniknuté, urobia zo sveta oveľa nebezpečnejšie miesto".

Vo svojom vyhlásení Peskov naopak upozornil na to, že Rusko opakovane a na dostatočne odbornej úrovni zverejňovalo dôkazy o tom, že "Spojené štáty narušujú základy a základné ustanovenia tejto zmluvy".

Spresnil, že ide napríklad o inštalovanie protirakiet, ktoré sú schopné nielen zachytiť raketu protivníka, ale plniť súčasne aj funkciu rakiet krátkeho a stredného dosahu. Podľa Peskova sa na to využívajú "útočné drony, ktoré tak de facto nie sú ničím iným ako raketami krátkeho a stredného doletu".

Minister Lavrov uviedol, že Rusko je "zodpovedné za globálnu stabilitu a očakáva, že Spojené štáty sa tiež nevzdajú svojho dielu zodpovednosti". Vyhlásil tiež, že tento zodpovedný prístup by sa mal prejaviť aj vo vzťahu k Zmluve o znížení počtu strategických zbraní, ktorej účinnosť by podľa neho mala byť predĺžená aj po roku 2021, keď uplynie prvých desať rokov od jej vstupu do platnosti (5. februára 2011).

Lavrov v tejto súvislosti povedal, že Rusko je pripravené rokovať o týchto záležitostiach so Spojenými štátmi. Poznamenal však súčasne, že "existujú problémy, ktoré si vyžadujú odbornú diskusiu, nie cez megafóny, či mikrofóny", a rokovania v súlade s postupmi, ktoré sú stanovené v tej-ktorej dohode.

Poradca Bieleho domu Bolton vysvetľuje plány USA odstúpiť od INF


Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton rokoval v pondelok v Moskve so svojím partnerom, tajomníkom Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Nikolajom Patruševom. Témou bola Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) a nedávno avizovaný zámer prezidenta USA Donalda Trumpa od nej jednostranne odstúpiť. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Bolton sa s Patruševom stretol v rámci svojej dvojdňovej návštevy v ruskom hlavnom meste. Ruské ministerstvo zahraničných vecí pred jeho cestou uviedlo, že od Boltona očakáva objasnenie ďalších amerických plánov v tejto oblasti.

Rusko vyjadrilo nádej, že "bude počuť viac podrobností a vysvetlení, aké kroky americká strana plánuje podniknúť", uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, ktorého slová priniesla tlačová agentúra TASS. Riabkov obvinil USA z toho, že sa snažia donútiť Rusko k ústupkom v medzinárodných bezpečnostných otázkach prostredníctvom "vydierania".

Boltona prijme ruský prezident Vladimir Putin i ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, s ktorým by mal rokovať ešte v pondelok.

Dôležitá bilaterálna dohoda o obmedzení zbrojenia (INF), ktorú 8. decembra 1987 podpísali vtedajší líder Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Zámer Spojených štátov odstúpiť od INF oznámil Trump v noci na nedeľu. Podľa Trumpa Moskva túto zmluvu porušuje.

Návšteva Ruska je súčasťou Boltonovej zahraničnej cesty, v rámci ktorej navštívi aj Azerbajdžan, Arménsko a Gruzínsko.