Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Syn čečenského vodcu sa stal správcom univerzity špeciálnych síl

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Táto súkromná vzdelávacia inštitúcia poskytuje odbornú prípravu pre špeciálne jednotky.

Groznyj 29. apríla (TASR) - Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v nedeľu uviedol, že svojho dospievajúceho syna vymenoval za správcu Ruskej univerzity špeciálnych síl (RUS) so sídlom v meste Gudermes, pomenovanej po ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Adam Kadyrov (16) bol minulý rok vymenovaný za hlavného osobného ochrancu svojho otca a pozorovateľa v novom prápore, ktorý je súčasťou síl ruského ministerstva obrany. "Je dôkladne oboznámený s činnosťou tejto slávnej univerzity, takže verím, že pridelené úlohy zvládne dokonale," napísal Kadyrov na platforme Telegram.

Dodal, že nominácia prišla na základe žiadosti riaditeľa univerzity. Táto súkromná vzdelávacia inštitúcia poskytuje odbornú prípravu pre špeciálne jednotky.

Adam Kadyrov sa vlani v septembri objavil vo videu, ktoré zverejnil jeho otec na sociálnych sieťach. Na ňom udiera a kope väzňa obvineného zo spálenia Koránu. Aktivista Nikita Žuravel bol medzitým odsúdený na tri a pol roka odňatia slobody.

Kadyrov povedal, že je na svojho syna "hrdý", pretože bráni moslimské náboženstvo, ale incident vyvolal kritiku prokremeľských zástancov tvrdej línie.

Kadyrov má od Putina široký priestor na riadenie Čečenska ako svojho osobného léna výmenou za zabezpečenie stability regiónu, ktorý po rozpade Sovietskeho zväzu viedol s Moskvou dve vojny (1994-1996 a 1999-2000).

Kadyrov vládne Čečensku, federálnej republike Ruska, od roku 2007. Po začiatku ruskej agresie na Ukrajine vo februári 2022 poskytol Moskve tisíce svojich bojovníkov.

Ramzanovi Kadyrovovi nedávno údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu - nekrózu pankreasu. Ruský exilový denník Novaja gazeta Európa napísal, že jeho zdravotný stav "nedáva žiadnu nádej na uzdravenie". Článok sa odvoláva na zdroje blízke Kadyrovovi a na lekárov z elitnej moskovskej kliniky CKB, ktorá poskytuje služby prezidentskej administratíve.

Fámy o Kadyrovovej vážnej chorobe sa objavili aj v roku 2020, na vrchole covidovej pandémie, keď bol hospitalizovaný v CKB.