Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko varuje USA pred pokusmi zasahovať do záležitostí Venezuely

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Rusko je podporovateľom venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorý odmieta výzvy zo Spojených štátov a desiatok iných krajín, aby odstúpil z funkcie.

Moskva 25. marca (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok v telefonickom rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Mikom Pompeom zdôraznil, že snahy Washingtonu zosnovať prevrat vo Venezuele a vyhrážky proti jej legitímnej vláde "sú v rozpore s Chartou OSN a predstavujú zjavné zasahovanie do vnútorných záležitostí suverénneho štátu."

Uvádza sa to vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré v pondelok zverejnila agentúra TASS. Dodala, že telefonát sa uskutočnil z iniciatívy americkej strany.

Rusko je podporovateľom venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorý odmieta výzvy zo Spojených štátov a desiatok iných krajín, aby odstúpil z funkcie.

Agentúra AP v noci na pondelok informovala, že vo venezuelskom hlavnom meste Caracas pristáli cez uplynulý víkend lietadlá vyslané Ruskom v rámci pokračujúcej vojenskej spolupráce medzi týmito dvoma spojencami. Tlačová agentúra to uviedla s odvolaním sa na nedeľňajšie vyjadrenie nemenovaného venezuelského predstaviteľa.

Na návštevu Venezuely podľa neho pricestovali zástupcovia ruských ozbrojených síl, aby prerokovali záležitosti údržby výzbroje, výcviku a stratégie.

V pondelkovom vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí k telefonátu šéfov diplomacií sa okrem toho uvádza, že Lavrov a Pompeo hovorili aj o situácii na Ukrajine a na Blízkom východe.

Lavrov pritom Pompea upozornil, že zámer Spojených štátov uznať izraelskú suverenitu nad Golanskými výšinami povedie k zjavnému porušovaniu medzinárodného práva, bráni urovnaniu krízy v Sýrii a zhoršuje situáciu na celom Blízkom východe.

Pokiaľ ide o Ukrajinu, Lavrov upozornil na "neprijateľnosť" situácie, keď Washington stráni režimu v Kyjeve "v jeho sabotovaní" minských mierových dohôd, ktoré majú za cieľ obnoviť mier na východe Ukrajiny.

Ruské ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že šéfovia rezortov diplomacií konštatovali zásadné rozdiely v pozíciách Ruska a Spojených štátov, ale zhodli na pokračovaní kontaktov a výmene názorov na vývoj na medzinárodnej scéne, aj v bilaterálnych kontaktoch.