Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ruskom dosadený líder Donecka navštívil Bachmut

Na snímke pohľad na mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR/AP

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin minulý týždeň tvrdil, že jeho žoldnieri "v právnom zmysle" obsadili mesto, pretože získali kontrolu nad radnicou.

Moskva 10. apríla (TASR) - Ruskom dosadený šéf tzv. Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin v pondelok oznámil, že navštívil frontový Bachmut. O mesto sa už niekoľko mesiacov tvrdo bojuje. TASR informuje podľa správy AFP.

Pušilinovo video na sieti Telegram naznačuje, že ruské sily meste dosiahli značné zisky. "Tu je náš Artemovsk," povedal Pušilin, pričom použil pomenovanie Bachmutu zo sovietskej éry.

"Oslobodzujú ho vagnerovci," dodal. V pozadí vidno zničené budovy a ruiny. Podľa všetkého stál na Námestí slobody v centre mesta a vo videu počuť delostrelectvo.

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin minulý týždeň tvrdil, že jeho žoldnieri "v právnom zmysle" obsadili mesto, pretože získali kontrolu nad radnicou. Ruská armáda však nehlásila žiadne takéto zisky a Ukrajina pokračuje v obrane mesta.

Ako potvrdenie úspechov Moskvy v meste zverejnili ruskí vojnoví korešpondenti v posledných dňoch niekoľko videí. Jeden z nich, Semen Pegov, publikoval video, ako na na motorke jazdí v sprievode vagnerovcov v ruinách mesta.