Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Titov: Zadržanie Michaela Calveyho je nezákonné

Na snímke Boris Titov. Foto: TASR/AP

Calveyho, amerického zakladateľa firmy zaoberajúcej sa investovaním súkromného kapitálu, zatkli v Rusku ešte v piatok pre podozrenie z podvodu.

Moskva 18. februára (TASR) - Ruský podnikateľský ombudsman Boris Titov vyhlásil, že spor ohľadom spoločnosti Baring Vostok má čisto korporatívny charakter, a preto je zadržanie Michaela Calveyho a niekoľkých ďalších manažérov z tejto firmy nelegálne. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra Interfax.

"Spor ohľadom Baring Vostok je výlučne korporatívna záležitosť a rozhodnutie súdu o zadržaní Calveyho je preto očividne nezákonné," vyhlásil Titov a dodal, že zasahovanie silových zložiek do hospodárskych otázok je vážnym problémom, o ktorom sa hovorí už roky.

Ombudsman označil tento problém za systémový, pričom vyjadril nádej, že práve prípad Baring Vostok zvýši záujem o danú problematiku.

Svoje vyhlásenie Titov podporil argumentom o tom, že ruská legislatíva nepovoľuje predbežné zadržanie osôb podozrivých z trestnej činnosti v sfére podnikania, ale ukladá alternatívne opatrenia v podobe domáceho väzenia, zálohy a podobne.

Calveyho, amerického zakladateľa firmy zaoberajúcej sa investovaním súkromného kapitálu, zatkli v Rusku ešte v piatok pre podozrenie z podvodu.

Baring Vostok je najväčšou firmou zaoberajúcou sa investovaním súkromného kapitálu v Rusku. Podľa svojej webovej stránky má vyše 3,7 miliardy viazaného kapitálu. Zatknutia štyroch zamestnancov firmy súvisia s obchodným sporom s bankou Vostočnyj, uviedla spoločnosť Baring Vostok.

Calvey založil túto spoločnosť v roku 1994, pripomína agentúra Reuters s tým, že v súčasnosti je jej hlavným partnerom. Predtým pracoval pre Európsku banku pre obnovu a rozvoj (EBRD) a investičnú banku Salomon Brothers.