Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabské štátne médiá potvrdili, že novinár Chášukdží je mŕtvy

Na videosnímke, ktorú zverejnil turecký opozičný denník Hürriyetje 9. októbra 2018 saudskoarabský novinár je Džamál Chášukdž pred vchodom saudskoarabského konzulátu v Istanbule 3. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Prokuratúra zároveň oznámila, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie.

Rijád 20. októbra (TASR) - Prokuratúra v Saudskej Arábii sa domnieva, že novinár Džamál Chášukží, ktorý zmizol začiatkom októbra po vstupe na pôdu saudskoarabského konzulátu v Istanbule, bol usmrtený pri hádke v priestoroch tohto zastupiteľského úradu. Podľa tlačovej agentúry AP to uviedli v noci na sobotu saudskoarabské štátne médiá.

Prokuratúra zároveň oznámila, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie. Podľa vyhlásenia zverejneného saudskoarabskými médiami tiež boli odvolaní zo svojich postov poradca kráľovského dvora, blízky korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, traja poprední predstavitelia spravodajských služieb a ďalší funkcionári. Saudskoarabský kráľ Salmán v tejto súvislosti vyjadril "naliehavú potrebu" reštrukturalizovať spravodajské služby krajiny.

"Predbežné vyšetrovanie vykonávané (saudskoarabskou) prokuratúrou v prípade zmiznutia saudskoarabského občana Džamála bin Ahmada Chášukdžího odhalilo, že rozhovory medzi ním a osobami, ktoré sa s ním stretli počas prítomnosti na saudskarabskom konzuláte v Istanbule, vyústili do hádky a pästného súboja, čo viedlo k jeho smrti. Nech jeho duša odpočíva v pokoji," uvádza sa vo vyhlásení.

Štátna tlačová agentúra uviedla, že "kráľovstvo vyjadruje hlbokú ľútosť" nad zabitím Chášukdžího.

Novinár Chášukdží, žijúci v americkom exile, patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Nezvestný je od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné k sobášu s tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.

Turecké médiá tvrdia, že úrady majú zvukovú nahrávku, na ktorej je zaznamenané mučenie a vražda Chášukdžího v priestoroch konzulátu. Provládne médiá v Turecku tiež zverejnili tvrdenia - údajne zo zdrojov blízkych vyšetrovaniu prípadu - podľa ktorých Chášukdžího na konzuláte zbili, zavraždili a jeho telo následne rozštvrtili. Vykonať to mal 15-členný saudskoarabský tím, ktorý pricestoval do Turecka v deň Chášukdžího zmiznutia.

Saudská Arábia tieto obvinenia doteraz odmietala ako nepodložené, pričom čelila čoraz väčšiemu nátlaku, aby vysvetlila, čo sa novinárovi stalo.

Trump: Zadržanie podozrivých je dôležitým krokom


Americký prezident Donald Trump označil za dôležité, že saudskoarabské orgány zadržali podozrivých v prípade zmiznutia novinára Džamála Chášukdžího, čo hodnotí ako "dobrý prvý krok". To, čo sa stalo s týmto Saudskoarabom píšucim v americkom exile, je však podľa neho "neprijateľné", informovala tlačová agentúra AP.

Trump sa tak vyjadril po tom, ako saudskoarabské štátne médiá s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry v noci na sobotu potvrdili, že Chášukdží je mŕtvy. Usmrtený mal byť počas hádky v priestoroch saudskoarabského konzulátu v Istanbule, ktorý navštívil začiatkom októbra. Prokuratúra zároveň oznámila, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie.

Šéf Bieleho domu vyhlásil, že chce hovoriť so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom pred tým, ako budú podniknuté ďalšie kroky. Prisľúbil taktiež spoluprácu s Kongresom, pokiaľ ide o americkú odozvu, ako však doplnil, nerád by uškodil americkým podnikom a zamestnancom zastavením vývozu zbraní v hodnote miliárd dolárov do Saudskej Arábie.

Podľa Trumpa je usmrtenie Chášukdžího "hroznou udalosťou", ktorá nezostala "nepovšimnutá". Jeho slová odzneli počas debaty venovanej obrane na Lukeovej leteckej základni v štáte Arizona.

Ešte vo štvrtok sa Trump vyjadril, že to "rozhodne" vyzerá tak, že nezvestný saudskoarabský novinár Chášukdží je mŕtvy.

AI: Vyšetrovanie Saudskej Arábie v Chášukdžího prípade je otázne


Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v sobotu vyhlásila, že "nestrannosť" saudskoarabského vyšetrovania zabitia novinára Džamála Chášukdžího zostáva otázna. Informovala o tom agentúra AP.

Ľudskoprávna organizácia sa tak vyjadrila po tom, ako saudskoarabské štátne médiá s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry potvrdili, že Chášukdží je mŕtvy. Usmrtený mal byť počas hádky v priestoroch saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule, ktorý navštívil začiatkom októbra. Prokuratúra zároveň oznámila, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie.

Rawija Ragíhová z Amnesty International zdôraznila potrebu nestranného a nezávislého vyšetrovania zo strany Organizácie Spojených národov, aby sa zistilo, čo sa stalo a spravodlivosti bolo učinené zadosť. Ľudskoprávne organizácie sú podľa nej znepokojené "kamuflovaním" pri vyšetrovaní.

Strana AKP kritizovala vyhlásenie S. Arábie o Chášukdžím


Turecká vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) kritizovala v sobotu Saudskú Arábiu za jej vyhlásenie, v ktorom priznala, že novinár Džamál Chášukdží zomrel pri "pästnom súboji" na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

Hovorkyňa AKP Leyla Šahinová Ustaová uviedla, že Saudská Arábia mala prísť so svojím vysvetlením "predtým, ako sa situácia dostala do tohto bodu". "Je to veľká hanba pre Saudskú Arábiu a celý svet," konštatovala. Turecké úrady už podľa nej dospeli k istým záverom v rámci vyšetrovania Chášukdžího smrti a "všetky dôkazy čoskoro zverejnia".

Generálny tajomník je znepokojený


Generálny tajomník OSN António Guterres je "hlboko znepokojený" potvrdením násilnej smrti saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Uviedol to v sobotu hovorca OSN Stéphane Dujarric po tom, ako Saudská Arábia priznala, že Chášukdží zomrel pri "pästnom súboji" na jej konzuláte v tureckom Istanbule.

Guterres "zdôrazňuje potrebu rýchleho, dôkladného a transparentného vyšetrovania okolností Chášukdžího smrti a vyvodenie plnej zodpovednosti" pre páchateľov, povedal Dujarric podľa agentúry AP.

Britské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že posudzuje vyhlásenie Saudskej Arábie a zvažuje "ďalšie kroky". Podľa ministerstva išlo o hrozný čin a tí, ktorí ho majú svedomí, musia byť bratí na zodpovednosť.

Kurtulmus: Turecko nikdy nedopustí ututlanie zabitia Chášukdžího


Zástupca šéfa tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Numan Kurtulmus v sobotu vyhlásil, že jeho krajina "nikdy nedopustí ututlanie" zabitia saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Uviedol to tom, ako Saudská Arábia priznala, že Chášukdží zomrel pri "pästnom súboji" na jej konzuláte v Istanbule.

Turecko sa podľa Kurtulmusa podelí o svoje dôkazy v prípade novinárovho zabitia s celým svetom a potvrdil, že "presvedčivý výsledok" vyšetrovania je už blízko. Vyslovil tiež názor, že "pre saudskoarabskú administratívu nie je možné vykrútiť sa z tohto zločinu, ak sa potvrdí".

Šéf Turecko-arabskej mediálnej asociácie Turan Kislakči vyhlásil, že by mal byť potrestaný "orgán, ktorý vydal príkazy" na zabitie Chášukdžího. Podľa neho "novinára zabili mizerní vrahovia". Dodal, že jeho mediálna skupina požaduje v prípade zavraždeného novinára "skutočnú spravodlivosť".

Egypt v sobotu ocenil "presvedčivé" a "odvážne" opatrenia prijaté saudskoarabským kráľom Salmánom pri vyšetrovaní smrti Chášukdžího. Egyptské ministerstvo zahraničných vecí tiež vyjadrilo sústrasť novinárovej rodine a vyslovilo presvedčenie, že vyšetrovanie odhalí pravdu.

Kneisslová: Prípad Chášukdží je iba vrcholom hororu



Znepokojenie nad situáciou kritikov saudskoarabskej vlády v krajine vyjadrila a úplne objasnenie prípadu novinára Džamála Chášukdžího požadovala v sobotu rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová.

"S veľkým znepokojením sledujeme situáciu kritikov vlády v Saudskej Arábii. Prípad Chášukdží je iba vrcholom hororu," citovala z vyhlásenia šéfky diplomacie úradujúcej predsedníckej krajiny Únie tlačová agentúra APA.

Tak závažný incident, akým je úmrtie spomínaného novinára v priestoroch saudskoarabského zastupiteľského úradu v tureckom Istanbule nemôže zostať bez dôsledkov vo vzťahoch medzi Európskou úniou a Saudskou Arábiou, naznačila Kneisslová. Zároveň zdôraznila, že priznanie novinárovho úmrtia v priestoroch konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule nemení nič na nutnosti úplného, vierohodného a nezávislého vyšetrenia tohto prípadu.

Prokuratúra v Saudskej Arábii sa podľa informácií, ktoré zverejnili tamojšie štátne médiá v noci na sobotu, domnieva, že novinár Džamál Chášukdží, ktorý zmizol začiatkom októbra po vstupe na pôdu saudskoarabského konzulátu v Istanbule, bol usmrtený pri bitke, ktorá vypukla po hádke v priestoroch tohto zastupiteľského úradu.

Pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie. Podľa vyhlásenia zverejneného saudskoarabskými médiami tiež boli odvolaní zo svojich postov poradca kráľovského dvora, blízky korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, traja poprední predstavitelia spravodajských služieb a ďalší funkcionári. Saudskoarabský kráľ Salmán v tejto súvislosti vyjadril "naliehavú potrebu" reštrukturalizovať spravodajské služby krajiny.


Nemecko a Francúzsko žiadajú dôsledné vyšetrenie a potrestanie vraždy novinára



Nemecko a Francúzsko žiadajú dôsledné objasnenie okolností násilnej smrti saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího a vyzvali Saudskú Arábiu na transparentnosť v tejto kauze.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v spoločnom vyhlásení zdôraznili, že podozriví sa musia zodpovedať za svoje činy. Dodali, že od Saudskej Arábie očakávajú transparentnosť ohľadom okolností novinárovej smrti. "Dostupné správy o tom, čo sa stalo na (saudskoarabskom) konzuláte v Istanbule sú nedostatočné," uviedli.

Saudská Arábia spočiatku popierala tvrdenia, že novinár bol na jej konzuláte zabitý. V sobotu ráno však saudskoarabské štátne médiá s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry potvrdili, že Chášukdží je mŕtvy. Usmrtený mal byť počas hádky v priestoroch saudskoarabského konzulátu v Istanbule, ktorý navštívil 2. októbra. Prokuratúra zároveň oznámila, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie.

Saudskoarabský novinár Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Nezvestný bol od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné k sobášu s tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.

O "vyčerpávajúce a dôsledné vyšetrovanie" smrti kritického novinára žiadal v sobotu aj francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Uviedol, že "mnohé otázky zostávajú nezodpovedané ... vyžadujú si vyčerpávajúce a dôsledné vyšetrovanie s cieľom presne stanoviť, kto je zodpovedný, a zabezpečiť, aby sa tí, ktorí sú vinní z vraždy, zodpovedali na svoje činy."