Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Schwarzenberg sa nebojí výskytu extrémnej pravice v Česku

Karel Schwarzenberg, ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na otázku, či nie je nejaká podobnosť medzi Holandskom a Českom, kde tiež dochádza k rozpadu vlády, Schwarzenberg dodal, že jeho krajina je v tomto smere ušetrená problémom s extrémnou pravicou.

Luxemburg 23. apríla (TASR) - Šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg dnes na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli uviedol, že Česká republika našťastie nepatrí medzi tie európske krajiny, v ktorých by extrémne pravicové sily zohrávali dôležitú politickú úlohu.

Na pozadí prezidentských volieb vo Francúzsku, kde tretie miesto obsadila líderka ultrapravicového Národného frontu Marine Le Penová a v súvislosti s rozpadajúcou sa vládou v Holandsku, ktorú zapríčinila extrémne pravicová Strana za slobodu, minister zahraničných vecí ČR konštatoval, že ultrapravičiarske sily v Európe naberajú na sile.

Na otázku, či nie je nejaká podobnosť medzi Holandskom a Českou republikou, kde tiež dochádza k rozpadu vlády, Schwarzenberg dodal, že jeho krajina je v tomto smere ušetrená problémom s extrémnou pravicou.

"Potenciál by tu určite bol. Ale zatiaľ sa našťastie nikto neobjavil s nadaním nebohého Haidera. Nikto ako dcéra Le Pena," povedal Schwarzenberg. A dodal, že aj keď hovorí o politikoch extrémnej pravice, nepopiera, že sú to, alebo boli, inteligentní a schopní politici.

"Istý potenciál u nás môže byť tiež. Koniec-koncov sme videli ako vyvádzali ľudia v niektorých mestách proti našim spoluobčanom. To sa deje všade v Európe, bohužiaľ, ale vďakabohu my nemáme schopného vodcu a tiež nie sú tu strany vodcovského typu," zhodnotil Schwarzenberg situáciu v ČR.