Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Šéfa volebného štábu Alexeja Navaľného odsúdili na 30 dní väzenia

Alexej Navaľnyj, archívna snímka Foto: TASR/AP

Ruská polícia vo štvrtok zadržala aj samotného Navaľného. Po spísaní protokolu bol však prepustený na slobodu.

Moskva 23. februára (TASR) - Šéfa predvolebného štábu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného odsúdil súd v Moskve na 30 dní väzenia za opakované porušenie pravidiel konania verejných zhromaždení, informovala agentúra Interfax.

Súd na svojom pojednávaní vo štvrtok konštatoval, že Leonid Volkov dňa 28. januára na svojej stránke na sieti Facebook zverejnil odkaz na videozáznam zo zatýkania Navaľného počas úradmi nepovolenej akcie. Okrem toho Volkov zverejnil aj link na priamy prenos z mítingu opozície, kde zazneli výzvy na účasť občanov na nepovolených protivládnych demonštráciách.

Volkova zadržali vo štvrtok na moskovskom letisku Šeremeťjevo, odkiaľ mal cestovať do Ufy, metropoly Baškirskej republiky ležiacej na hraniciach európskej časti ruskej federácie. V Ufe mal Volkov absolvovať stretnutie v rámci kampane za štrajk voličov počas marcových prezidentských volieb.

Ruská polícia vo štvrtok zadržala aj samotného Navaľného. Po spísaní protokolu bol však prepustený na slobodu. Dátum súdneho pojednávania s ním zatiaľ nie je známy.

Navaľnyj sa v posledných mesiacoch dostal do rúk ruskej polície veľmi často, a to v súvislosti s protestnými zhromaždeniami, ktoré jeho podporovatelia organizujú po celej krajine.

Navaľnyj mal v úmysle kandidovať v marcových prezidentských voľbách, ale Ústredná volebná komisia ho - vzhľadom na podmienečné tresty väzenia v dvoch súdnych kauzách - nezaregistrovala ako kandidáta. Súdne procesy s Navaľným a rozsudky, ktoré v nich padli, časť ruskej verejnosti považuje za politicky motivované.