Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Maroš Šefčovič potvrdil chuť kandidovať na post šéfa EK

Na snímke podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Jakub Kotian

Kandidatúra na post šéfa EK podľa Šefčoviča nie je pre politikov zo strednej či východnej Európy ničím jednoduchým.

Brusel 28. júna (TASR) - Zasadnutie Strany európskych socialistov (PES), ktoré sa vo štvrtok uskutočnilo ešte pred summitom EÚ, bolo vôbec prvým stretnutím na úrovní premiérov odvtedy, ako táto strana schválila postup výberu svojho kandidáta na post predsedu Európskej komisie (EK). Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič na stretnutí potvrdil svoju chuť kandidovať na post šéfa exekutívy EÚ. Zasadnutia PES sa zúčastnil aj slovenský premiér Peter Pellegrini.

"Dnes vieme, že na nomináciu kandidáta na tento post bude potrebná nominácia deviatich politických strán v rámci rodiny európskych socialistov," povedal po zasadnutí Šefčovič. Ďalej zhrnul, že vo štvrtok sa premiéri venovali tomu, ako celý proces výberu kandidátov PES treba nastaviť a na aké témy sa sústrediť, aby si vybrali takých kandidátov, ktorí budú mať šancu uspieť aj následne. O konkrétnych menách podľa Šefčoviča však na stretnutí nehovorili, hoci on sám potvrdil svoj záujem uchádzať sa o kandidatúru.

Šefčovič, ktorý je doposiaľ jediným verejne známym kandidátom socialistov na post šéfa exekutívy EÚ, sa teraz bude snažiť získať v rámci PES dostatočnú podporu do októbra, keď by mala strana oficiálne predložiť kandidátov.

Kandidatúra na post šéfa EK podľa Šefčoviča nie je pre politikov zo strednej či východnej Európy ničím jednoduchým, pričom ako príklad uviedol naše uchádzanie sa o agentúry, ktoré sa do EÚ presúvali z Veľkej Británie.

Na druhej strane priznal, že sa stretol aj so sympatickými reakciami a mnohí kolegovia v rámci PES uznali, že "je čas na to, aby stredná a východná Európa mala kandidáta v takomto procese", vďaka čomu by doň mohla vnášať napríklad aj "témy zmierenia medzi Východom a Západom". Pripustil tiež, že ženy by mohli byť vďaka snahe EK o lepšie rodové zastúpenie na tento post veľkými favoritkami.

Šefčovič dodal, že chce do tejto debaty priniesť veľmi konkrétne témy, pričom spomenul potrebu omnoho silnejšej priemyselnej politiky EÚ, napríklad v oblasti investícii do kritickej infraštruktúry a duševného vlastníctva európskych investorov. Venovať by sa podľa vlastných slov chcel tiež dôležitosti akejsi politickej empatie k ľuďom, ktorí prechádzajú "cez zložité obdobie globalizácie a zmien nárokov na trhu práce". Ako príklad uviedol baníkov v uhoľných baniach.

Osobitná spravodajkyňa TASR Lucia Schmidtová