Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sever Kalifornie ohrozuje mohutný lesný požiar

Sever Kalifornie ohrozuje mohutný lesný požiar. Foto: TASR/AP

V súvislosti s požiarom vyhlásil novozvolený kalifornský guvernér Gavin Newsom stav ohrozenia a úrady nariadili evakuáciu obyvateľov postihnutých oblastí.

Sacramento 9. novembra (TASR) - Tisíce ľudí boli nútené opustiť svoje domovy po tom, čo niektoré oblasti na severe amerického štátu Kalifornia zachvátil rýchlo sa šíriaci lesný požiar. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

V súvislosti s požiarom vyhlásil novozvolený kalifornský guvernér Gavin Newsom stav ohrozenia a úrady nariadili evakuáciu obyvateľov postihnutých oblastí.

V dôsledku požiaru bolo nevyhnutné evakuovať všetkých približne 27.000 obyvateľov mesta Paradise, ktoré leží zhruba 290 kilometrov severovýchodne od San Francisca, uviedla hovorkyňa úradu šerifa v okrese Butte Miranda Bowersoxová. V Paradise bolo nutné previezť do bezpečia aj 41 pacientov miestnej nemocnice, ako aj žiakov niekoľkých škôl.

"Požiar zničil doposiaľ neznámy počet budov a v jeho dôsledku utrpelo zranenia viacero ľudí," uviedol predstaviteľ hasičského zboru v Kalifornii John Gaddie, pričom dodal, že úrady robia všetko preto, aby ľudí dostali z ohrozených oblastí do bezpečia.

Hlásenie o vypuknutí lesného požiaru zaznamenali hasiči vo štvrtok o 06.30 h miestneho času a v priebehu necelých šiestich hodín sa oheň v dôsledku pomerne silného vetra rozšíril na plochu takmer 69 kilometrov štvorcových, poznamenal Gaddie. K rýchlemu šíreniu ohňa podľa neho okrem vetra prispeli aj sucho a nízka vlhkosť vzduchu.