Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea porušila raketovými skúškami rezolúcie OSN

John Bolton, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bolton povedal, že Severná Kórea 4. a 9. mája testovala balistické strely krátkeho doletu, čím ukončila prestávku v odpaľovaní rakiet.

Tokio 25. mája (TASR) - Poradca prezident USA pre národnú bezpečnosť John Bolton označil v sobotu nedávnu sériu skúšok rakiet krátkeho doletu Severnej Kórey za porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Zdôraznil, že sankcie voči tejto krajine musia zostať v platnosti, informovala agentúra AP.

Postoj Washingtonu v otázke denuklearizácie Severnej Kórey je dôsledný a opakovaný rad neúspechov pri snahách zbaviť Pchjongjang jadrových zbraní musí byť ukončený, uviedol Bolton, ktorý tiež obhajoval nedávne zadržanie severekórejskej nákladnej lode Spojenými štátmi. USA sú však podľa neho ochotné kedykoľvek obnoviť rozhovory so Severnou Kóreou.

Bolton sa vyjadril pre novinárov v Tokiu pred príchodom amerického prezidenta Donalda Trumpa na štvordňovú návštevu Japonska.

Bolton povedal, že Severná Kórea 4. a 9. mája testovala balistické strely krátkeho doletu, čím ukončila prestávku v odpaľovaní rakiet, ktorá sa začala koncom roka 2017. Nové skúšky sú vnímané ako snaha vyvinúť tlak na kompromis zo strany Washingtonu bez toho, aby zároveň spôsobili stroskotanie rokovaní.

"Rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zakazujú Severnej Kórei odpaľovať akékoľvek balistické strely. Pokiaľ ide o porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, o tom niet pochýb," vyhlásil Bolton.

Trump a iní americkí predstavitelia význam týchto raketových skúšok KĽDR zľahčovali, konštatuje AP.

Šéf Bieleho domu bude na návšteve Japonska hovoriť s premiérom Šinzóom Abem o "zaistení toho, že bude zachovaná integrita rezolúcií" BR OSN, priblížil Bolton. Obaja lídri budú podľa očakávaní viesť rozhovory aj o Iráne, obchode a bilaterálnom bezpečnostnom spojenectve - po tom, ako si v nedeľu zahrajú golf a pozrú zápas tradičný japonský zápas sumo.

Vyjadrenie Boltona prišlo po tom, ako oficiálne severokórejské médiá uviedli, že rokovania s Washingtonom o jadrovom programe nebudú obnovené, kým USA neupustia od údajných jednostranných požiadaviek týkajúcich sa odzbrojenia.