Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Si a Macron spoločne vyzvali na rusko-ukrajinské mierové rozhovory

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) kráča s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom počas prehliadky čestnej stráže pred ich stretnutím v Pekingu 6. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Obaja lídri, ktorí sa predtým stretli vo Veľkej sále ľudu v centre Pekingu, v spoločnom vyhlásení zverejnenom po rozhovoroch tiež potvrdili, že sú proti použitiu jadrových zbraní v tomto konflikte.

Peking 6. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok spoločne vyzvali na to, aby sa "čo najskôr" konali rusko-ukrajinské mierové rozhovory. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Obaja lídri, ktorí sa predtým stretli vo Veľkej sále ľudu v centre Pekingu, v spoločnom vyhlásení zverejnenom po rozhovoroch tiež potvrdili, že sú proti použitiu jadrových zbraní v tomto konflikte.

Ako napísala AFP, francúzsky prezident Macron vo štvrtok na dvojstranných rozhovoroch čínskemu lídrovi povedal, že sa naňho spolieha, že "privedie Rusko späť k rozumu" v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Macron, ktorý prišiel v stredu na trojdňovú návštevu Číny, dal jasne najavo, že sa bude snažiť odradiť Čínu od podporovania invázie Ruska na Ukrajinu.

V priebehu stretnutia prezidentov zverejnila čínska štátna televízia správu, v ktorej Si Ťin-pching vyzdvihol pozitívne a stabilné vzťahy Číny a Francúzska v čase, keď je svet podľa neho vystavený "intenzívnym dejinným zmenám".

Macron uviedol, že jeho návšteva Pekingu by mohla zohrať dôležitú úlohu pri hľadaní cesty k mieru na Ukrajine, a ocenil ochotu Číny zaviazať sa k dosiahnutiu výsledkov.

Prvá návšteva Macrona v Číne od roku 2019 prebieha v čase, keď Západ zvyšuje tlak na Peking, aby presadzoval mier na Ukrajine. Čína síce oficiálne vystupuje v konflikte na Ukrajine ako neutrálna, no inváziu Ruska neodsúdila.