Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Škótsky expremiér Salmond vystúpil zo Škótskej národnej strany

Alex Salmond, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Škótska vláda potvrdila, že dostala sťažnosti voči tomuto politikovi od dvoch členiek personálu z čias, keď bol Salmond premiérom Škótska (2007-2014).

Londýn 30. augusta (TASR) - Bývalý škótsky premiér Alex Salmond v stredu oznámil, že vystúpil zo svojej Škótskej národnej strany (SNP) po tom, ako ho dve osoby obvinili zo sexuálneho obťažovania. Expremiér vyhlásil, že "absolútne odmieta" akékoľvek obvinenia z neprimeraného správania.

Salmond (63) hodlá opätovne požiadať o členstvo v SNP, keď bude jeho meno očistené. Podľa vlastných slov sa pre daný krok rozhodol preto, aby ochránil stranu pred útokmi opozície a predišiel "vnútorným rozporom" v prípade svojho vylúčenia. Salmond strávil v službách SNP 45 rokov.

Jeho rezignácia prišla menej než 24 hodín po tom, ako Salmond formálne inicioval súdne konanie voči škótskej vláde ohľadom riešenia sťažností zo sexuálneho obťažovania, ktorého sa mal expremiér dopustiť. "Som presvedčený, že s takýmito záležitosťami sa musí zaobchádzať vážne, dôverne a prostredníctvom spravodlivého procesu. Tu však došlo k veľkému porušeniu dôvernosti, čo mi spôsobilo ujmu," napísal podľa agentúry DPA Salmond na Twitteri.

Škótska vláda potvrdila, že dostala sťažnosti voči tomuto politikovi od dvoch členiek personálu z čias, keď bol Salmond premiérom Škótska (2007-2014). Salmond však podnietil súdne konanie voči vláde, tvrdiac, že jej vyšetrovanie obvinení je "nespravodlivé", pričom nedostal prístup k dôkazovým materiálom.

Súčasná škótska premiérka a Salmondova niekdajšia chránenkyňa Nicola Sturgeonová, taktiež zo strany SNP, v piatok vyhlásila, že "škótska vláda odmieta jeho kritiku a bude rázne obhajovať svoju pozíciu".

Salmond odstúpil z premiérskej funkcie po neúspešnom referende o samostatnosti Škótska, ktoré sa konalo v septembri 2014. V strede pozornosti zostal ako mediálna osobnosť; vlani vyvolal polemiku, keď odštartoval vlastný program "The Alex Salmond Show" na ruskej televíznej stanici Russia Today, ktorú podporuje Kremeľ.