Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Skupina G7 podporila útoky trojkoalície na Sýriu

Na archívnej snímke agentúry SANA je zničené Sýrske vedecké a výskumné centrum v Barzehu neďaleko Damašku po útoku USA, Francúzska a Veľkej Británie 13 apríla 2018 na ciele v Sýrii, ktoré sú spojené s tamojším programom chemických zbraní. Foto: TASR/AP

Útoky, ktoré trojkoalícia podnikla počas víkendu, boli podľa G7 obmedzené, primerané a nevyhnutné a nasledovali až po vyčerpaní všetkých možných diplomatických možností.

Bejrút 17. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí skupiny siedmich najvyspelejších štátov sveta (G7) v spoločnom vyhlásení vyjadrili podporu Spojenými štátmi vedeným vzdušným útokom na Sýriu. Informovala o tom agentúra AP s tým, že G7 "zostáva odhodlaná riešiť konflikt v Sýrii" diplomatickou cestou.

Šéfovia diplomacií z Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Británie, Spojených štátov amerických a Európskej únie v spoločnom vyhlásení zverejnenom v utorok odsúdili predpokladaný chemický útok, ktorého terčom sa 7. apríla stalo mesto Dúmá v oblasti východná Ghúta neďaleko Damasku.

G7 vo svojom vyhlásení konštatuje, že "plne podporuje úsilie Spojených štátov, Spojeného kráľovstva a Francúzska znížiť schopnosť režimu Bašára Asada používať chemické zbrane a zabrániť ich akémukoľvek budúcemu použitiu" náletmi.

Útoky, ktoré trojkoalícia podnikla počas víkendu, boli podľa G7 "obmedzené, primerané a nevyhnutné" a "nasledovali" až po vyčerpaní všetkých možných diplomatických možností.

Rusko tvrdenia západných spojencov, že v meste Dúmá došlo k chemickému útoku, odmieta.

Jeho stály predstaviteľ pri Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Alexandr Šuľgin v pondelok na zasadnutí výkonnej rady OPCW v Haagu dokonca vyhlásil, že domnelý chemický útok v sýrskom meste Dúmá bol podvrhom. Podľa Šuľgina ho zinscenovali britské spravodajské služby, aby vydláždili cestu k vojenskému zákroku Británie a spojencov v Sýrii.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov prišiel s touto verziou ešte v piatok, čo vtedy britská veľvyslankyňa pri OSN Karen Pierceová odmietla ako "neslýchanú lož".

Ruský zástupca pri OPCW so sídlom v Haagu tvrdenie o zapojení Británie do uvedenej záležitosti nepodložil dôkazmi, povedal však, že "nie je nijaké iné prijateľné vysvetlenie".