Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Slovensko vtesnalo do európskych programov všetky výskumné oblasti

Štefan Chudoba Foto: TASR

Únia podľa štátneho tajomníka Ministerstva školstva SR Štefana Chudobu tlačí členské štáty do takzvaných inteligentných inovačných stratégií a v tejto oblasti Slovensko má čo ponúknuť.

Brusel 11. decembra (TASR) - Rady EÚ pre konkurencieschopnosť schválila dnes všeobecné smerovanie pre tretí najväčší grantový program EÚ s názvom "Horizont 2020".

Štátny tajomník Ministerstva školstva SR Štefan Chudoba v tejto súvislosti uviedol, že slovenskej delegácii sa podarilo vtesnať do európskych programov všetky ňou požadované oblasti, vrátane rómskej problematiky.

"Veľa bude záležať od toho, ako doma dokážeme zmanažovať tieto programy, lebo čo sa týka Európskej únie, uhrali sa dobré podmienky," komentoval Chudoba zarozpočtovanie kapitol pre vzdelávanie a výskum.

Únia podľa neho tlačí členské štáty do takzvaných inteligentných inovačných stratégií a v tejto oblasti Slovensko má čo ponúknuť.

"Doma sme zredukovali záber aplikovaného výskumu a vývoja na šesť strategických oblastí, v ktorých máme šancu uspieť," uviedol Chudoba. Ide o oblasti, ktoré sa podľa na Slovensku ukázali ako úspešné - energetika, biomedicína, informačné a komunikačné technológie (IKT), priemyselné technológie, enviromentálna oblasť a poľnohospodárstvo a spoločenské vedy.

Z hľadiska regionálnej spolupráce v oblasti vedy, vývoja a výskumu sa chce Slovensko dôrazne angažovať v rámci Dunajskej stratégie, kde sa spolu Rakúskom, Maďarskom, Českou republikou a Nemeckom rysujú zaujímavé projekty.

"Budúce rozpočtové obdobie nebude ani tak o nedostatku finančných zdrojov, tých je dosť, ale bude to skôr o tom, ako dokážeme tie zdroje doma správne zmanažovať," uviedol Chudoba.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva školstva bude musieť dôjsť k súhre medzi všetkými domácimi partnermi - ministerstvom, školstvom a priemyslom. Lebo školstvo by malo inovácie vytvárať a hospodárstvo ich aplikovať do praxe.