Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Slovinská prezidentka v pondelok privíta prezidentov susedných krajín

Na snímke prezidentka Nataša Pircová Musarová. Foto: TASR/AP

Slovinsko navštívi taliansky prezident Sergio Mattarella, rakúsky Alexander Van der Bellen, chorvátsky Zoran Milanovič a maďarský Tamás Sulyok.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brdo pri Kranju 22. apríla (TASR) - Prezidenti Talianska, Maďarska, Chorvátska a Rakúska v pondelok navštívia Slovinsko, kde ich príjme prezidentka tejto krajiny Nataša Pircová Musarová. Stretnutie sa uskutoční pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovinska do Európskej Únie (EÚ). Hlavy štátu budú diskutovať o rozšírení EÚ, o dôležitosti otvorených hraníc a o volebnej účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu. TASR informuje na základe agentúry STA.

Slovinsko navštívi taliansky prezident Sergio Mattarella, rakúsky Alexander Van der Bellen, chorvátsky Zoran Milanovič a maďarský Tamás Sulyok.

Slovinská prezidentská kancelária uviedla, že stretnutie je znakom dobrej spolupráce. Dodala, že je dôležité pre posilnenie vzťahov medzi krajinami na prezidentskej úrovni.

Témou stretnutia bude aj spoločná cesta krajín v EÚ a výzvy, s ktorým sa musí EÚ v rámci novej geopolitickej situácie vysporiadať.

Slovinsko navštívia všetci štyria prezidenti susediacich krajín po prvý raz od roku 2011. Vtedy sa vtedajšie hlavy štátov zišli pri príležitosti osláv 20. výročia slovinskej nezávislosti, dodáva STA.