Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V komunálnych voľbách v Slovinsku uspeli nezávislí kandidáti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Podľa predbežných výsledkov zverejnených ministerstvom pre verejnú správu získali 32 percent hlasov a obsadia funkcie primátorov a starostov v 89 mestách a obciach.

Ľubľana 19. novembra (TASR) - Výrazný úspech zaznamenali v nedeľňajšom prvom kole komunálnych volieb v Slovinsku nezávislí kandidáti. Podľa predbežných výsledkov zverejnených ministerstvom pre verejnú správu získali 32 percent hlasov a obsadia funkcie primátorov a starostov v 89 mestách a obciach, informovali agentúry APA a STA.

Komunálne voľby sa v nedeľu konali vo všetkých 212 obciach. V 158 z nich sa rozhodlo už v prvom kole, v ostatných sa druhé kolo uskutoční 2. decembra.

Z etablovaných strán sa najlepšie darilo opozičnej Slovinskej demokratickej strane (SDS) expremiéra Janeza Janšu, ktorá získala takmer 18 percent hlasov. Na druhom mieste skončili Sociálni demokrati (SD) so ziskom 10,4 percenta hlasov pred Slovinskou ľudovou stranou (SLS), ktorej dalo hlas 7,5 percenta voličov.

SLS, ktorá od roku 2014 nie je zastúpená v národnom parlamente, sa opäť stala najsilnejšou politickou stranou čo sa týka počtu starostov: bude ich mať 23, zatiaľ čo SD 14 a SDS 12.

V slovinskej metropole Ľubľana svoj post obhájil Zoran Jankovič, ktorý je pri moci takmer nepretržite od roku 2006. Jankovič, v minulosti obvinený zo zneužitia právomocí, dostal podľa predbežných výsledkov 61,4 percenta hlasov.

Prekvapenie sa nekonalo ani v meste Celje, kde na primátorskej stoličke sedí už od roku 1998 Bojan Šrot.

Naopak až v druhom kole sa rozhodne o primátoroch miest Maribor, kde najviac hlasov získali podnikateľ Saša Arsenovič a bývalý primátor Franc Kangler, ktorý bol nútený rezignovať v roku 2012 po obvineniach z korupcie, či Koper, kde od roku 2012 úradujúci primátor Boris Popovič bude čeliť Alešovi Bržanovi.

Účasť voličov dosiahla takmer 49 percent. Bola teda vyššia ako v roku 2014, keď sa komunálnych volieb zúčastnilo 43,6 percenta oprávnených voličov.