Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Španielov rozhneval obraz britskej kráľovnej na Gibraltárskej skale

Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR

Projekciu na mohutnej Gibraltárskej skale bolo zreteľne vidieť aj v priľahlých oblastiach južného Španielska.

Londýn 13. júna (TASR) - Mnohých Španielov rozhnevala veľká podobizeň britskej kráľovnej Alžbety II., ktorú v utorok večer premietli na Gibraltársku skalu, oznámil dnes denník Daily Telegraph.

Nezvyčajná projekcia bola súčasťou osláv Alžbetinho diamantového jubilea - 60. výročia nástupu na trón. Asi 100-metrový farebný obraz kráľovnej dopĺňala veľká zástava Spojeného kráľovstva a nápis na oslavu jubilea.

Projekciu na mohutnej Gibraltárskej skale bolo zreteľne vidieť aj v priľahlých oblastiach južného Španielska. Mnohí tamojší obyvatelia to považovali za zrejmú provokáciu a urážku španielskych národných citov. Pobúrene reagovali aj španielski používatelia internetových sociálnych sietí.

Premietanie bolo vyvrcholením osláv diamantového jubilea v britskom zámorskom území Gibraltár. Za kráľovskú rodinu sa na nich zúčastnil Alžbetin najmladší syn princ Edward s manželkou Sophie, ktorých miestni obyvatelia privítali s nadšenými prejavmi vernosti k britskej korune.

Španielska vláda proti návšteve grófa a grófky z Wessexu predložila Londýnu oficiálnu sťažnosť. Španielska kráľovná Sofia na protest odmietla pozvanie na slávnostný obed na Windsorskom zámku.

Británia získala gibraltársky polostrov mierovou dohodou z roku 1713, Španielsko však neprestáva vznášať nároky na toto územie.