Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Argentínsky prezident pricestoval do Madridu v piatok, pričom sa nestretol so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom, španielskym kráľom, ani s iným vládnym predstaviteľom.

Madrid 19. mája (TASR) – Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú. TASR informuje na základe správy agentúry AFP a spravodajského servera NPR.

"Je neprijateľné, aby úradujúci prezident počas návštevy Španielska urážal Španielsko a španielskeho premiéra. Niečo také porušuje všetky diplomatické konvencie a najzákladnejšie pravidlá súžitia dvoch krajín," vyhlásil španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

Argentínsky prezident pricestoval do Madridu v piatok, pričom sa nestretol so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom, španielskym kráľom, ani s iným vládnym predstaviteľom. Zúčastnil sa však stretnutia pred eurovoľbami, kde podporil krajne pravicovú stranu Vox. Počas prejavu si vyslúžil potlesk za prejav, v ktorom odsudzoval "ľavičiarov" a obhajoval kapitalizmus voľného trhu.