Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Štáty sa dohodli na predpisoch pre naplnenie klimatickej dohody

Účastníci na 24. klimatickej konferencii OSN v Katoviciach Foto: TASR/AP

Na pravidlách uplatňovania parížskej klimatickej dohody sa zhodli zástupcovia z takmer 200 krajín na záverečnom plenárnom zasadnutí.

Katovice 16. decembra (TASR) - Účastnícke štáty dvojtýždňovej Konferencie OSN o zmene klímy (COP24) v poľských Katoviciach sa dohodli v sobotu na súbore predpisov, podľa ktorých by sa mala naplniť v praxi parížska klimatická dohoda z roku 2015. Informovala o tom agentúra AP.

Na pravidlách uplatňovania parížskej klimatickej dohody sa zhodli zástupcovia z takmer 200 krajín na záverečnom plenárnom zasadnutí.

"Bola to dlhá cesta. Urobili sme všetko pre to, aby sme na nikoho nezabudli," povedal podľa agentúry AFP Michal Kurtyka, prezident konferencie, ktorá sa mala v Poľsku oficiálne skončiť v piatok.

Dvojtýždňová konferencia bola zameraná na vytvorenie pravidiel financovania a plnenia záväzkov, ktoré vyplývajú z parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Cieľom parížskej klimatickej dohody je udržanie rastu globálnej teploty pod dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím - s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia.

Podľa aktuálnych zistení Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) však úroveň skleníkových plynov v ovzduší dosiahla opäť rekordnú úroveň a v prípade pokračovania tohto trendu môžu svetové teploty do konca 21. storočia vzrásť o tri až päť stupňov.