Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéf nemeckej diplomacie chce nové pravidlá pre kontrolu zbrojenia

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier Foto: FOTO TASR/AP

Podľa jeho názoru hrozí nebezpečná špirála zbrojenia nového typu.

Berlín 26. augusta (TASR) - Za nové pravidlá pre umiestňovanie konvenčných zbraní vrátane rakiet, tankov alebo bezpilotných lietadiel sa v príspevku pre mienkotvorný denník Frankfurter Allegemeine Zeitung (FAZ) vyslovil šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Minister zahraničných vecí spolkovej republiky by rád postavil kontrolu zbrojenia v Európe na nový základ v súvislosti s rastúcim napätím medzi Severoatlantickou alianciou a Ruskou federáciou.

Podľa jeho názoru hrozí nebezpečná špirála zbrojenia nového typu po tom, ako Rusko anexiou ukrajinského polostrova Krym spochybnilo základné princípy európskej mierovej architektúry.

V súčasnosti niet na starom kontinente efektívnej kontroly zbrojenia. Dohodu z roku 1990 o konvenčných ozbrojených silách v Európe, ktorá limitovala smerom nahor umiestňovanie ťažkých zbraňových systémov na starom kontinente, Moskva vypovedala v roku 2007.

Aj preto Steinmeier volá po rokovaniach o novej dohode, ktorej obsah by mal byť komplexnejší ako v prípade dohody spred viac ako štvrťstoročia. Mali by sa v ňom zohľadniť aj nové vojenské stratégie, napríklad aj nasadenie menších mobilných jednotiek, ako v prípade spomínanej anexie. To isté platí tiež o ozbrojovaní novými zbraňovými systémami. Navyše by takýto dokument mal mať platnosť aj pre oblasti, ktorých územný štatút je sporný, pričom nejde iba o Krym, ale napríklad aj o Južné Osetsko a Abcházsko v Gruzínsku či Podnestersko v Moldavsku.