Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Po brexite bude 80 percent výdavkov NATO z krajín mimo EÚ

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Stoltenberg okrem čoraz užšej spolupráce medzi NATO a EÚ ocenil aj projekt Stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO).

Brusel 20. novembra (TASR) - Európska únia a Severoatlantická aliancia spolupracujú ako nikdy doteraz, Európania by mali budovať svoje obranné spôsobilosti doplnkovo k vybaveniu NATO a Rusko musí konať v súlade so Zmluvou o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Uviedol to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rámci rokovaní s ministrami obrany a zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli.

Stoltenberg okrem čoraz užšej spolupráce medzi NATO a EÚ ocenil aj projekt Stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO), privítal európske snahy o zvýšenie výdavkov na obranu, vznik Európskeho obranného fondu (EDF) a dopĺňanie obranných spôsobilostí, ktoré európskym krajinám chýbajú.

Šéf Aliancie pred novinármi zároveň zdôraznil, že tieto snahy majú dopĺňať, a nie nahrádzať - čiže duplikovať už existujúce vojenské spôsobilosti NATO. Pripomenul, že Aliancia je základným kameňom európskej bezpečnosti.

"Nezabudnime, že po brexite 80 percent obranných výdavkov NATO bude pochádzať z krajín mimo EÚ," odkázal na výdavky, ktoré budú znášať najmä USA, Kanada, Spojené kráľovstvo, Nórsko a Turecko. Rovnako upozornil, že štyri prápory dislokované v Poľsku a troch pobaltských krajinách - na východnom krídle Aliancie - budú tiež pod vedením krajín, ktoré nie sú členmi EÚ. "Zaváži aj zemepisné rozloženie, lebo na severe je Nórsko, na juhu Turecko a na západe USA, Kanada a Británia, všetko dôležití spojenci z hľadiska obrany," opísal situáciu.

Stoltenberg sa vyjadril aj k Rusku, a to v súvislosti so Zmluvou o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Podľa jeho slov Moskva túto zmluvu porušuje tým, že má k dispozícii už vyskúšané nové mobilné balistické rakety, ktoré je ťažko odhaliť a ktoré môžu byť vybavené jadrovými hlavicami, čo protirečí INF.

Upozornil, že Spojené štáty uvedenú dohodu dodržiavajú, lebo v Európe nie sú nové americké rakety na rozdiel od nových ruských rakiet.

"Musíme preto všetci apelovať na Rusko, aby plne a transparentne konalo v súlade s dohodou INF. Neželáme si nové preteky v zbrojení a nezabúdame, že po desaťročia bola INF významným prvkom pre našu bezpečnosť," skonštatoval šéf Aliancie.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)