Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Štrajk v Grécku proti úsporným opatreniam vlády ochromil dopravu

Člen gréckych odborov PAME vykrikuje slogany počas zhromaždenia 30. mája 2018 v Aténach. Grécki zamestnanci, dôchodcovia i študenti vstúpili v stredu do jednodňového celoštátneho štrajku proti novým úsporným opatreniam. K tým vláda pristúpi po tom, ako v auguste skončí platnosť v poradí tretieho záchranného balíka medzinárodnej finančnej pomoci. Foto: TASR/AP

Školy počas protestov ostali zatvorené, nemocnice ošetrovali len naliehavé prípady. Do štrajku sa zapojili aj novinári.

Atény 30. mája (TASR) - Približne 8000 Grékov protestovalo v stredu v Aténach proti úsporným plánom vlády. Generálny štrajk v krajine ochromil dopravu. Meškalo všetko od mestskej dopravy cez lietadlá až po trajekty, píše agentúra DPA.

Školy počas protestov ostali zatvorené, nemocnice ošetrovali len naliehavé prípady. Do štrajku sa zapojili aj novinári.

Demonštrácie prebehli poväčšine pokojne. Polícia musela použiť slzotvorný plyn len v jednom prípade, keď sa niekoľko demonštrantov pokúsilo vniknúť do priestorov gréckych priemyselných lobistických organizácií.

"Protestujeme proti vládnym úsporným opatreniam, vysokému zdaňovaniu a nezamestnanosti," vysvetlili grécke odbory ešte pred generálnym štrajkom.

Grécko zasiahla v roku 2010 finančná kríza a odvtedy bola krajina odkázaná na záchranné úvery od Európskej únie. Na oplátku však tamojšia vláda musela zaviesť tvrdé úsporné reformy, čo sa značne odrazilo na platoch Grékov. Príjem na obyvateľa totiž od roku 2010 klesol približne o štvrtinu.

Súčasný a podľa všetkého aj posledný záchranný program Grécko oficiálne ukončí v auguste. Odvtedy sa plánuje financovať samo.