Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Za znásilnenie a podpálenie O. Makarovej dostal páchateľ doživotie

Foto: TASR/AP

Oksanu Makarovú znásilnili 8. marca v meste Mykolajiv. Po znásilnení sa ju snažili uškrtiť a potom ju podpálili. Pokus o vraždu prežila s ťažkými popáleninami , v marci však zraneniam podľahla.

Kyjev 27. novembra (TASR) - Súd v ukrajinskom meste Mykolajiv uznal dnes troch páchateľov vinných zo znásilnenia 18-ročnej Oksany Makarovej, ktorá takmer tri týždne po brutálnom čine podľahla v marci tohto roka ťažkým zraneniam v nemocnici.

Jedného z páchateľov, Jevhena Kasnoščoka, odsúdili na doživotie za obzvlášť brutálne znásilnenie. Ďalší dvaja, Maksym Prysjažňuk a Artem Pogosian, dostali 15-ročný, resp. 14-ročný trest väzenia. Rozsudok čítala sudkyňa vyše dve hodiny, informovala agentúra UKRINFORM.

Pri posudzovaní trestného činu nevzal súd do úvahy žiadne poľahčujúce okolnosti. Odsúdení v čase spáchania trestného činu boli preukázateľne pod značným vplyvom alkoholu.

Oksanu Makarovú znásilnili 8. marca v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny. Po znásilnení sa ju snažili uškrtiť a potom ju podpálili. Mladá žena pokus o vraždu prežila s ťažkými popáleninami na 55 percentách povrchu tela. Po viacerých chirurgických zákrokoch v nemocniciach v Mykolajive a Donecku však 28. marca svojim zraneniam podľahla.



Zločin svojou krutosťou šokoval verejnosť. Keď polícia zakrátko po zadržaní prepustila na slobodu dvoch z trojice podozrivých, ktorí sú synmi vplyvných rodičov, vyvolalo to pobúrenie a celonárodné protesty proti korupcii. Do kauzy zasiahol prezident Viktor Janukovyč, ktorý vyslal do juhoukrajinského mesta vyšetrovací tím. Napokon všetkých troch mladíkov zatkli a obvinili.