Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sýrčania sa zišli na protestoch proti zvrchovanosti Izraela

Na archívnej snímke sýrske mesto Damask. Foto: TASR/AP

Dekrét o uznaní suverenity Izraela nad Golanskými výšinami podpísal v pondelok americký prezident Donald Trump.

Damask 26. marca (TASR) - Na viacerých miestach Sýrie sa konali v utorok demonštrácie proti rozhodnutiu Spojených štátov uznať zvrchovanosť Izraela nad Golanskými výšinami. Informovali o tom sýrske štátne médiá.

Protestné zhromaždenia sa konali v hlavnom meste Damask, ako aj v mestách Lázikíja, Tartús, Aleppo, Dajr az-Zaur, Dará či Kunajtra. Protesty hlásili aj z väčšinovo Kurdmi obývaných miest Kámišlí a Hasaka. Z fotoreportáží, ktoré zverejnili sýrske médiá, vyplýva, že demonštranti mali v rukách portréty sýrskeho prezidenta Bašára Asada a niesli sýrske a palestínske vlajky.

Dekrét o uznaní suverenity Izraela nad Golanskými výšinami podpísal v pondelok americký prezident Donald Trump.

Rozhodnutie Spojených štátov kritizujú prakticky všetky arabské štáty daného regiónu, ako aj Irán, ktorý je úhlavným nepriateľom Izraela.

Izrael obsadil Golanské výšiny, západný breh rieky Jordán, východný Jeruzalem a pásmo Gazy v šesťdňovej vojne v roku 1967. Golanské výšiny a východný Jeruzalem neskôr anektoval, čo medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo. OSN považuje Golanské výšiny naďalej za výsostné územie Sýrie.

Sýrsky minister informácií Imád Sára v utorok v rozhovore pre sýrsku štátnu televíziu počas zhromaždenia v Damasku uviedol, že nadržiavanie Izraelu zo strany Spojených štátov "nezmení sýrsku identitu Golán". Vyhlásil tiež, že "musí nasledovať silná reakcia", nie iba odsúdenie. "Chceme akciu v teréne," zdôraznil.

Pred justičným palácom v Damasku sa v utorok okrem toho zišli zástupcovia odborov združujúcich právnikov, ktorí deklarovali, že "Amerika je teraz primárnym nepriateľom Arabov".

Ich kolegovia v provincii Hamá zasa v utorok na hodinu prerušili pojednávania pred súdmi, aby takto protestovali proti rozhodnutiu Spojených štátov v súvislosti so zvrchovanosťou Izraela nad Golanskými výšinami.

Agentúra AFP uviedla, že Bezpečnostná rada OSN by mala o Golanských výšinách rokovať na svojom stredajšom zasadnutí. Diskutovať sa bude o obnovení mandátu mierotvorných jednotiek OSN, ktoré sú rozmiestnené na Golanských výšinách, medzi Izraelom a Sýriou, a sú známe ako misia UNDOF.