Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sýria a Rusko nesúhlasia o suverenitou Izraela nad Golanskými výšinami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko v súvislosti s Trumpovým rozhodnutím uznať suverenitu Izraela na Golanských výšinách varovalo pred novou vlnou napätia na Blízkom východe.

Damask 25. marca (TASR) - Sýria označila dekrét, ktorým americký prezident Donald Trump uznal v piatok suverenitu Izraela nad Golanskými výšinami za otvorený útok na svoju zvrchovanosť. Informovala o tom agentúra AFP.


"Uznanie suverenity Izraela nad sýrskymi Golanskými výšinami prezidentom USA je otvoreným útokom na zvrchovanosť a územnú celistvosť Sýrie," uviedol podľa sýrskej agentúry SANA zdroj z prostredia sýrskeho ministerstva zahraničných vecí. Sýria okrem toho označila Trumpovo rozhodnutie za "facku" medzinárodnému spoločenstvu.

Rusko, ktoré je najväčším spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, v súvislosti s Trumpovým rozhodnutím uznať suverenitu Izraela na Golanských výšinách varovalo pred "novou vlnou" napätia na Blízkom východe.

Americký prezident Donald Trump podpísal v pondelok dekrét o uznaní suverenity Izraela nad Golanskými výšinami. Urobil tak pri príležitosti návštevy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bielom dome.

Izrael obsadil Golanské výšiny, západný breh rieky Jordán, východný Jeruzalem a pásmo Gazy v šesťdňovej vojne v roku 1967. Neskôr anektoval aj Golanské výšiny a východný Jeruzalem, čo medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo.

Trump svoj zámer oficiálne uznať zvrchovanosť Izraela nad Golanskými výšinami avizoval už minulý týždeň na Twitteri, čo sa okamžite stretlo s kritikou zo strany Sýrie, Ruska, Iránu a ďalších krajín.