Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sýrske štátne médiá informovali o údajných nových raketových útokoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Protivzdušná obrana údajne zlikvidovala najmenej deväť nepriateľských rakiet.

Damask 17. apríla (TASR) - Falošný poplach aktivoval v noci na utorok sýrsku protivzdušnú obranu, ktorá nasadila viacero protilietadlových rakiet a protilietadlových zbraní. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje v sýrskej armáde.

Sýrska štátna televízia a agentúry SANA predtým informovali, že viaceré vojenské objekty v Sýrii sa v noci na utorok stali terčami raketových útokov, ktoré mali vykonať izraelské bojové lietadlá. Protivzdušná obrana údajne zlikvidovala najmenej deväť nepriateľských rakiet.

Sýrska protivzdušná obrana mala zneškodniť niekoľko rakiet nad mestom Homs. Štátna televízia označila túto udalosť za "agresiu".

Cieľom raketového útoku mala byť aj letecká základňa Šajrát v provincii Homs. Americká armáda na ňu vlani 7. apríla zaútočila raketami v odvete za predpokladaný chemický útok v Chán Šajchúne s desiatkami mŕtvych, ktorý mala nariadiť vláda prezidenta Bašára Asada a jeho východiskovým bodom mala byť práve základňa Šajrát.

Údajné nové útoky zatiaľ nikto oficiálne nepotvrdil. Izraelská armáda sa k takýmto záležitostiam zásadne nevyjadruje. Hovorca amerického ministerstva obrany Eric Pahon uviedol, že USA v súčasnosti nie sú v regióne vojensky aktívne. "Nemáme žiadne ďalšie informácie," dodal.

V noci na sobotu uskutočnili USA, Británia a Francúzsko raketové útoky na ciele v Sýrii, ktoré boli odpoveďou na chemický útok v sýrskom meste Dúmá zo 7. apríla. Mali pri ňom zahynúť desiatky civilistov.